Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Orbán v slávnostnom prejave požiadal publikum, aby pomohlo „obsadiť Brusel“

Zverejnené:

Upravené: 15. marca 2024 o 15:29

147

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Maďarský premiér Viktor Orbán v prejave opäť kritizoval EÚ a „západný svet“ a tiež vyzval publikum, aby mu pomohlo „obsadiť Brusel“ vo voľbách do Európskeho parlamentu toto leto.

Orbán predniesol prejav pri príležitosti výročia maďarskej revolúcie v roku 1848 proti habsburskej nadvláde.

Maďarský premiér v ňom prirovnal EÚ k cisárskym okupantom a západný svet nazval aj zdrojom nedostatku kultúry a deštrukcie.

„Začínajú vojny, ničia svety, prekresľujú hranice krajín a požierajú všetko ako kobylky. My, Maďari, žijeme inak a chceme žiť inak,“ povedal Orbán davu, ktorý podľa agentúry odviezli autobusy do Budapešti.

Šéf maďarskej vlády tradične kritizoval prisťahovalectvo a práva LGBTQ+, ako aj apeloval na národnú hrdosť a suverenitu.

„Brusel nie je prvou ríšou, ktorá má na mysli Maďarsko,“ povedal Orbán s odkazom na de facto hlavné mesto EÚ.

„Dnešné európske národy sa obávajú, že Brusel im vezme slobodu. … Ak chceme zachovať slobodu a suverenitu Maďarska, nemáme na výber: musíme okupovať Brusel.“

Pripomeňme, že 12. marca maďarský námestník ministra zahraničných vecí Levente Magyar prijal amerického veľvyslanca Davida Pressmana kvôli slovám Joe Bidena o stretnutí maďarského premiéra Viktora Orbána a Donalda Trumpa.

Po ich stretnutí Biden povedal, že maďarský premiér „neverí, že demokracia funguje a usiluje sa o diktatúru“. Maďarské ministerstvo zahraničných vecí reagovalo, že nie je povinné tolerovať „takéto lži“ od nikoho, „aj keď je táto osoba prezidentom Spojených štátov“.

Prečítajte si o Orbánových amerických plánoch a dôležitých podrobnostiach jeho vyhlásení v článku Trumpove a Orbánove rodinné hodnoty. Všetko o „pláne pre Ukrajinu“ a návšteve maďarského lídra v Spojených štátoch.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA