Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Britská vláda diskutuje o možnej náhrade za Sunaka

Zverejnené:

Upravené: 15. marca 2024 o 15:39

152

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Agentúra Bloomberg zistila, že niektorí britskí ministri pred parlamentnými voľbami v súkromí diskutujú o výmene premiéra Rishiho Sunaka.

Informovali zdroje pre agentúru Bloomberg

Podľa zdrojov ministri v posledných dňoch viedli uzavreté diskusie a skúmali možnosť, že vládnuca Konzervatívna strana by mohla byť nútená nahradiť Sunaka pred voľbami.

Účastníci rozhovoru vysvetlili, že otázkou je, či dočasný líder pomôže obmedziť nárast popularity opozičnej Labouristickej strany.

Rozhovory boli katalyzované sériou politických škandálov, ktoré demonštrovali údajnú neschopnosť Sunaka robiť rýchle politické rozhodnutia, vrátane sľubov o znížení daní a sporu o rasistické poznámky, ktoré údajne urobil jeden z najväčších darcov strany.

Zdroje naznačujú, že ministri zapojení do rozhovorov zostávajú podporovateľmi Sunaka a nechcú zmenu na čele vlády.

Zdá sa, že žiadny z konkurentov nemá dostatočnú podporu na to, aby ho napadol, a preto premiér bude môcť vydržať až do volieb, uvádza agentúra Bloomberg.

Ak sa objaví kandidát, ktorý sa môže ujať úradu bez veľkej konkurencie, Sunak bude pravdepodobne suspendovaný, uviedli dvaja vysokopostavení ministri.

Konzervatívcov teraz čakajú komunálne voľby, ktoré sa uskutočnia 2. mája. Podľa jedného z ministrov bude v prípade neúspešných výsledkov pre premiéra ťažké vysvetliť svojim straníckym kolegom, prečo by mal viesť konzervatívcov do parlamentných volieb.

Sunak predtým vylúčil, že by sa parlamentné voľby konali 2. mája s tým, že by sa namiesto toho konali neskôr v tomto roku.

Podľa nedávneho prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila spoločnosť YouGov, utrpí britská vládnuca Konzervatívna strana ohromujúcu volebnú porážku.

Sunak predtým zdôraznil, že jeho „pracovným predpokladom“ je, že voľby sa uskutočnia v druhej polovici roku 2024.

V júli klesla Sunakova podpora na najnižšiu úroveň od jeho vymenovania.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA