Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Pápež František sa v Mosule modlil za Iračanov, ktorí zomreli vo vojne

Hlava katolíckej cirkvi chce povzbudiť irackých kresťanov, aby v krajine zostali a pomohli obnoviť „spletito skonštruovaný koberec“ náboženských a etnických skupín.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 3:29

457

papez
Pápež František počas návštevy Iraku, foto: SITA/AP Photo/Andrew Medichini

REKLAMA

SITA

MOSUL – Pápež František v nedeľu na severe Iraku vyzval na mierové spolužitie počas modlitby za Iračanov, ktorí zomreli vo vojne. Hlava katolíckej cirkvi sa modlila pri ruinách štyroch kostolov v meste Mosul, ktoré bolo vážne poškodené počas vojny proti teroristickej organizácii Islamský štát.

Na sever Iraku pápež pricestoval počas záverečného dňa jeho historickej návštevy krajiny, aby podporil tamojšiu zmenšujúcu sa komunitu kresťanov. V lete roku 2014, kedy militanti Islamského štátu obsadili rozsiahle oblasti severného Iraku, kresťania museli masovo opustiť svoje domovy. Po roku 2017, kedy bol Islamský štát porazený, sa do oblasti vrátila len malá časť kresťanov. Pápež František ich chce povzbudiť, aby v krajine zostali a pomohli ju znovu vybudovať a obnoviť „spletito skonštruovaný koberec“ náboženských a etnických skupín.

Na námestí, na ktorom sa pápež modlil, sa nachádzajú ruiny štyroch rôznych kresťanských kostolov, sýrsko-katolíckeho, arménskeho apoštolského, sýrskeho pravoslávneho a chaldejského. Vatikán dúfa, že historická návšteva povzbudí kresťanské komunity v Iraku, aby v krajine zostali napriek desaťročiam vojny a nestability.

papez frantisek

Pápež František v Mosule, foto: SITA/AP Photo/Andrew Medichini

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA