Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Paríž odtajní dokumenty týkajúce sa alžírskej vojny za nezávislosť

Toto opatrenie prichádza uprostred série krokov, ktoré prezident Macron prijal na urovnanie sporov Francúzska súvisiacich s jeho koloniálnou minulosťou.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 3:46

261

alzirska vojna za nezavislost
Archívna snímka zo 14. decembra 1960, zdroj: SITA/AP Photo

REKLAMA

SITA

PARÍŽ – Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok oznámil rozhodnutie urýchliť odtajnenie dokumentov súvisiacich s vojnou za nezávislosť Alžírska od Francúzska v rokoch 1954 – 1962.

Toto opatrenie prichádza uprostred série krokov, ktoré Macron prijal na urovnanie sporov Francúzska súvisiacich s jeho koloniálnou minulosťou. Po novom tak archívy budú môcť odtajniť dokumenty spred roku 1970, ktoré predtým tajili z dôvodu národnej bezpečnosti.

Podľa francúzskych zákonov by mali byť takmer všetky štátne archívy, vrátane archívov v oblasti obrany a bezpečnosti, sprístupnené verejnosti po 50 rokoch. Výnimku predstavujú akurát informácie, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť niektorých ľudí.

Alžírsko bolo až do vyhlásenia svojej nezávislosti v roku 1962 pod francúzskou nadvládou dlhých 132 rokov.

Macron uznal zodpovednosť
macron

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, foto: SITA/AP Photo/Ludovic Marin

V roku 2018 Macron formálne uznal zodpovednosť Francúzska za smrť disidenta v Alžírsku Mauricea Audina z roku 1957, ktorý prvý raz pripustil, že francúzska armáda počas vojny využívala systematické mučenie.

Minulý týždeň sa francúzsky prezident stretol so štyrmi vnúčatami alžírskeho bojovníka za nezávislosť, aby pred nimi priznal, že ich starého otca Aliho Boumendjela v roku 1957 francúzski vojaci mučili a následne zabili.

Macron si tiež chce uctiť Gisele Halimi, francúzsku feministku, ktorá podporila nezávislosť Alžírska a odsúdila mučiace praktiky francúzskej armády počas vojny. Do budúceho roka sa taktiež plánuje zúčastniť na troch spomienkových slávnostiach, ktoré si pripomenú 60. výročie ukončenia alžírskej vojny za nezávislosť.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA