Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Taliansko bude ako prvá členská krajina EÚ vyrábať ruskú vakcínu Sputnik V

Riaditeľ Ruského fondu priamych investícií Kirill Dmitrijev podpísal s talianskou divíziou švajčiarskej farmaceutickej firmy Adienne dohodu o výrobe vakcíny Sputnik V. S rozbehnutím produkcie sa počíta v júli, do konca roka by mali v Taliansku vyrobiť desať miliónov dávok.

Zverejnené:

Upravené: 9. marca 2021 o 17:12

264

Sputnik V
Foto: SITA/Zoltan Balogh/AP Photo/MTI

REKLAMA

SITA

MILÁNO – Ruskú vakcínu proti koronavírusu Sputnik V budú vyrábať v Taliansku, ako v prvom členskom štáte Európskej únie (EÚ). Oznámila to v utorok Taliansko-ruská obchodná komora. Dohodu podpísal riaditeľ Ruského fondu priamych investícií Kirill Dmitrijev s talianskou divíziou švajčiarskej farmaceutickej firmy Adienne. So začatím produkcie sa počíta v júli. Počas tohto roka by mali vyrobiť desať miliónov dávok vakcíny.

„Inovatívny výrobný proces pomôže vytvoriť nové pracovné miesta a Taliansku umožní kontrolovať celú produkciu,“ uviedla komora vo vyhlásení. Finančné podrobnosti dohody zúčastnené strany nezverejnili.

Ruské úrady pripravujú podobnú spoluprácu s dvadsiatkou európskych krajín a vakcína Sputnik V je celosvetovo registrovaná v 45 štátoch, informovala ďalej komora.

Podľa Ruského fondu priamych investícií sa s výrobou vakcíny začne vo viacerých krajinách vrátane Indie, Južnej Kórey, Brazílie, Číny, Turecka, Iránu, ako aj Bieloruska a Kazachstanu.

V rámci krajín EÚ vakcínu Sputnik V v núdzovom režime používa iba Maďarsko. Prvé dodávky vakcíny dorazili na Slovensku, kde proces ich nákupu vyvolal roztržku vo vládnej koalícii. Používanie Sputnika V zvažuje aj česká vláda. V súčasnosti však čaká na závery Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA