Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Petíciu za zastavenie znečisťovania oceánov plastami podpísali takmer dva milióny ľudí

Zverejnené:

Upravené: 27. januára 2021 o 21:28

377

large ekologia eeb
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/Dustan Woodhouse

REKLAMA

29. november 2020 21:38 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Celosvetovú petíciu za zastavenie znečisťovania prírody plastami podpísali takmer dva milióny ľudí. Na sociálnej sieti to uviedla slovenská pobočka Svetového fondu na ochranu prírody (WWF Slovensko). Iniciatíva zároveň apeluje na krajiny, aby pod záštitou Organizácie Spojených národov (OSN) vytvorili spoločne globálnu dohodu o ukončení úniku plastov do oceánov do roku 2030.

Vo voľnej prírode pribudne každý rok asi 100 miliónov ton plastového odpadu, z toho deväť miliónov ton skončí v oceánoch. „Znečistenie oceánov plastami má vážne následky na blaho ľudí a ich živobytie a tiež zničujúce dopady na život v našich oceánoch. Spôsobuje zranenia a smrť rýb, morských korytnačiek, veľrýb, vtákov, koralových útesov a oveľa viac,“ uviedla WWF na svojej webovej stránke.

Podľa WWF Slovensko prijatie globálnej dohody o ukončení úniku plastov do oceánov podporujú členské krajiny Európskej únie, všetky africké krajiny, tichomorské ostrovné štáty, ako aj Filipíny, Vietnam, Kórejská republika, Srí Lanka, Peru, Kostarika, Kolumbia a ďalšie. Proti podpísaniu dohody však naďalej ostávajú napríklad Spojené štáty americké či Saudská Arábia. WWF Slovensko preto vyzýva verejnosť, aby petíciu podporila. „Je našou spoločnou zodpovednosťou riešiť tento problém, lídrov, biznisu i spotrebiteľov,“ dodala. Petíciu odštartovala svetová centrála WWF 11. februára 2020.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA