Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Po Lukašenkovej tajnej inaugurácii nasledovali ďalšie masové protesty

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 9:53

419

large Belarus Protests  baaaaafdabfab e

REKLAMA

24. september 2020 11:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA 24. septembra (SITA) – Tisícky ľudí vyšli v stredu večer do ulíc na protest proti utajenej inaugurácii Alexandra Lukašenka, ktorého znovuzvolenie za prezidenta považujú za zmanipulované. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Protesty sa uskutočnili v Minsku, Breste, Vicebsku, Hrodne a ďalších mestách. V hlavnom meste protesty sprevádzala silná policajná reakcia. Policajti zablokovali niektoré oblasti v centre Minska a demonštrantov rozháňali vodnými delami a obuškami. Ľudskoprávna organizácia Viasna, ktorú cituje tlačová agentúra AP, informovala, že polícia zadržala viac ako 140 ľudí a desiatky osôb pri stretoch utrpeli zranenia.

Lukašenka inaugurovali bez predchádzajúceho oznámenia. Na ceremoniáli sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí. Viacero krajín Európskej únie a Spojené štáty oznámili, že neuznávajú Lukašenka za legitímneho prezidenta Bieloruska.

Po inaugurácii vyzval opozičný kanál Nexta Live v komunikačnej aplikácii Telegram na večerné pouličné protesty, pričom tiež vyzval vodičov, aby zablokovali cesty a vytvorili dopravné zápchy. Na protesty vyzval aj opozičný politik Pavel Latuška, ktorý na sociálnych sieťach napísal, že je „očividné, že je Lukašenko prezidentom výlučne pre Omon (poriadkovú políciu, pozn. red.) a pár lživých predstaviteľov“. Lukašenkova hlavná oponentka vo voľbách Svetlana Cichanovská, ktorá je v exile v Litve, zase v stredu na inauguráciu Lukašenka reagovala s tým, že „po dnešku nie je legálnou ani legitímnou hlavou Bieloruska“.

Lukašenko vládne v Bielorusku od roku 1994. Vo voľbách 9. augusta dostal podľa oficiálnych údajov 80 % hlasov, mnohí však toto číslo považujú za zmanipulované. Výsledok vyvolal hromadné protesty v uliciach bieloruských miest. Tie trvajú už siedmy týždeň, pričom demonštrantov podporujú aj Cichanovská či Európska únia.

Informácie pochádzajú z agentúry AP, webstránky www.bbc.com a archívu agentúry SITA.

https://www.bbc.com/news/world-europe-54262953

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA