Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Pohrebné ústavy v Pekingu nestíhajú. Pracovníci kvôli covidu nechodia do práce

Zverejnené:

Upravené: 17. decembra 2022 o 12:05

278

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Pohrebné ústavy v čínskej metropole Pekingu, ktorú zasiahla nákaza koronavirusu, sa snaží udržať krok so žiadosťami o pohrebné a kremačné služby. Mnoho pracovníkov zariadení a vodičov pohrebných vozidiel má totiž pozitívne testy na infekciu a neprišli do práce, napísala agentúra Reuters.

Okrem asi desiatky pohrebných ústavov sa podľa nej nárast infikovaných pracovníkov v Pekingu dotýka fungovania aj ďalších podnikov vrátane reštaurácií alebo kuriérnych firiem.

„Máme teraz menej áut aj zamestnancov,“ povedal pracovník pohrebného ústavu Mi-jün a dodal, že v zariadení rastie počet nevybavených žiadostí o kremačné služby. „Máme mnoho pracovníkov, ktorí boli pozitívne testovaní,“ vysvetlil. „Sú tu dlhé rady pohrebných vozidiel a ťažko povedať, kedy budú voľné sloty,“ uviedol pracovník pohrebného ústavu pomenovanom Tung-ťiao.

Chorvátsko odmietlo výcvik ukrajinských vojakov

Či ťažkosti pokryť zvýšený dopyt po kremáciách súvisia aj s nárastom počtu úmrtí kvôli chorobe covid-19, ale nie je jasné, upozorňuje Reuters. „Normálne úmrtie,“ odpovedal zamestnanec firmy Tung-ťiao na otázku, či úmrtie súvisí s nákazou koronavirusu.

Peking oficiálne neoznámil žiadnu novú smrť v súvislosti s touto nákazou od 7. decembra, keď Čína zmenila stratégiu v boji s koronavírusom. Čínske úrady dovtedy uplatňovali takzvanú politiku nulového covidu a nariaďovali uzávery hneď pri výskyte prvých prípadov nákazy. Po demonštráciách proti koronavírovým opatreniam Peking stratégiu zmenil a minulú stredu oznámil zrušenie kľúčových reštrikcií. Neskôr národná zdravotná komisia oznámila, že prestáva do štatistík zahŕňať asymptomatické prípady nákazy.

Naposledy úrady informovali o úmrtí v súvislosti s covidom-19 v Číne 3. decembra, Peking tak urobil 23. novembra.

Napriek tomu čínsky spravodajský portál Cchaj-sin v piatok informoval o smrti dvoch bývalých novinárov štátnych médií po nákaze koronavírusom. A dnes oznámil, že v stredu zomrel kvôli covidu-19 dvadsaťtriročný študent z provincie S‘-čchuan, upozorňuje Reuters. Národná zdravotná komisia však dnes oznámila, že oficiálny počet úmrtí v dôsledku nákazy sa nezmenil a zostáva na bilancii 5235.

Nedostatok hlásených úmrtí na Covid-19 za posledných desať dní vyvolal na sociálnych sieťach debatu o zverejňovaní údajov, podnietili ju aj chýbajúce štatistiky o hospitalizáciách a počte vážne chorých, píše Reuters. Oficiálne údaje sa podľa agentúry stali nespoľahlivým vodítkom, pretože v dôsledku uvoľnenia politiky boja s nákazou sa v krajine menej testuje.

Twitter obnoví nedávno pozastavené účty, zverejňovali polohu Muskovho lietadla

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA