Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Posilnenie protivzdušnej obrany Ukrajiny bude najvyššou prioritou NATO, tvrdí Stoltenberg

Zverejnené:

Upravené: 13. októbra 2022 o 13:54

752

Zdroj: the New York post

REKLAMA

Globalnews

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu vyzval štáty aliancie, aby Ukrajine poskytli viac systémov protivzdušnej obrany na ochranu miest pred ruskými raketovými útokmi.

Povedal to, keď prišiel na ministerské stretnutie štátov Aliancie v Bruseli.

„Zvážime, ako zvýšiť podporu Ukrajiny, a hlavnou prioritou bude posilnenie protivzdušnej obrany Ukrajiny,“ povedal Stoltenberg.

„Vítam skutočnosť, že spojenci NATO poskytujú systémy protivzdušnej obrany. To je mimoriadne dôležité. A vítam nedávne oznámenie Nemecka a dodávku nemeckého systému protivzdušnej obrany na Ukrajinu. Myslím, že sme všetci videli, prečo je to také dôležité. Hrozné útoky proti ukrajinským mestám, zabíjanie civilistov, ničenie kritickej civilnej infraštruktúry, vážne útoky na energetický systém v predvečer zimy,“ povedal generálny tajomník NATO.

Zdôraznil, že Ukrajina potrebuje na ochranu svojho neba viac rôznych typov systémov.

V Rusku bola Meta zaradená do zoznamu teroristov a extrémistov

„To všetko dokazuje naliehavú potrebu väčšieho vybavenia protivzdušnej obrany pre Ukrajinu. Spojenci poskytli systémy protivzdušnej obrany, ale je potrebné viac. Potrebujeme rôzne typy systémov protivzdušnej obrany – systémy krátkeho doletu, krátkeho doletu, systémy protivzdušnej obrany proti balistickým raketám, riadené strely s plochou dráhou letu, drony, rôzne systémy pre rôzne úlohy,“ povedal Stoltenberg.

Dodal, že Ukrajina je veľká krajina s veľkým počtom miest, preto je potrebné posilniť podporu, aby Ukrajina mohla chrániť viac civilistov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA