Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Ukrajinské jednotky zmenili dynamiku tejto vojny, tvrdí hlava Pentagon

Zverejnené:

Upravené: 12. októbra 2022 o 16:37

731

zdroj: The Times of Israel

REKLAMA

Globalnews

Americký minister obrany Lloyd Austin uviedol, že ukrajinské jednotky podporované západnými zbraňami zmenili dynamiku vojny.

Povedal to a v stredu v Bruseli otvoril stretnutie vo formáte „Ramstein“.

„Putin sa snaží zmobilizovať viac síl a vyhlásiť, že zvrchované územia Ukrajiny patria Rusku. Hádže sa na civilné ciele a infraštruktúru v ukrajinských mestách. Používa nezodpovedné hrozby a rétoriku,“ povedal Austin.

Podľa neho však ukrajinské jednotky znova a znova demonštrujú zmenu situácie na bojisku vďaka zbraniam, ktoré poskytujú partneri.

V Rusku bola Meta zaradená do zoznamu teroristov a extrémistov

„Keď sme sa stretli v septembri, všetci sme sledovali, ako Ukrajina dosiahla na bojisku mimoriadne úspechy. Napriek Putinovým novým útokom ukrajinské sily zmenili dynamiku tejto vojny. Oslobodili stovky miest od ruskej okupácie a znovu získali tisíce kilometrov štvorcovej pôdy. Tieto víťazstvá patria ukrajinským vojakom. Bezpečnostná pomoc kontaktnej skupiny, školenie a podporné úsilie však boli životne dôležité. V spolupráci sme dosiahli obrovský pokrok a ako sa zmenila vojna, zmenilo sa aj poslanie tejto kontaktnej skupiny,“ povedal šéf Pentagónu.

Podľa neho ruské útoky len posilňujú odhodlanie spojencov pomôcť Ukrajine.

Okrem stretnutia skupiny vo formáte „Ramstein“ sa v Bruseli uskutoční aj stretnutie ministrov obrany NATO. Podľa generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga bude posilnenie protivzdušnej obrany Ukrajiny najvyššou prioritou stretnutia.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA