Sociálne siete

ZAHRANIČIE

POTVRDENÉ: Spojené štáty odporúčajú vakcináciu detí vo veku 5 až 11 rokov

Zverejnené:

Upravené: 5. novembra 2021 o 9:07

518

ilustračné foto, zdroj: PAHO.com

REKLAMA

GLOBALNEWS

Približne 28 miliónov detí v Spojených štátoch vo veku od päť do jedenásť rokov má nárok na vakcínu od spoločností Pfizer a BioNTech.

Riaditeľka tamojšieho strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Rochelle Walensky potvrdila dostupnosť očkovania pre túto vekovú skupinu len pár hodín po tom, ako to jednohlasne odporučila poradná komisia CDC.

Podľa amerického prezidenta Joea Bidena ide o „rozhodujúci okamih“ v boji s epidémiou. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v piatok udelil núdzové povolenie pre vakcináciu danej vekovej skupiny. Čakalo sa teda len na posledné utorkové schválenie od CDC.

Prečítajte si tiež: „Lockdown“ v Disneylande: Otestovať museli desaťtisíce návštevníkov

„Vieme, že milióny rodičov chcú dať zaočkovať svoje deti, práve preto (ako úrad, pozn. red.) odporúčame vakcináciu 28 miliónov detí“ uviedla Walensky vo svojom vyhlásení. Podľa nej ide o „ďalší významný krok“ v boji proti nákaze. „Z pozície matky vyzývam rodičov s otázkami, aby si (od zdravotníkov) zistili viac o význame očkovania,“ dodala riaditeľka CDC s tým, že akékoľvek riziko spojené s vakcínou je mnohonásobne menšie než nebezpečenstvo, ktoré pre deti predstavuje COVID-19.

Argumentovala tiež tým, že počty hospitalizovaných detí v súvislosti s covidom-19 v poslednej vlne kvôli variantu Delta výrazne vzrástli.

POZOR: Nové podmienky pre vstup do Českej republiky!

Dáta CDC naznačujú, že každý milión podaných dávok by mohlo zabrániť 80 až 226 hospitalizáciám detí. Spoločnosti Pfizer a BioNTech uvádzajú, že ich očkovacia látka má v tejto vekovej skupine na základe klinických testov úspešnosť 90.7 percenta.

Prezident Biden uviedol, že očkovací program odštartuje v nasledujúcich dňoch a naplno sa rozbehne od 8. novembra. Podľa agentúry AFP bude teoreticky možné podať deťom mladším ako 12 rokov prvé vakcíny už od dnešného rána. Spravodajský web Axios predtým uviedol, že očkovanie pre deti mladšie ako 12 rokov by mohlo byť dostupné od piatku (5.11.).

Policajtky-prevádzačky z ukrajinskej hranice: Hrozí im až 10 rokov za mrežami!

Iba niekoľko ďalších krajín vrátane Číny, Kuby či Spojených arabských emirátov doteraz schválilo vakcináciu vekovej skupiny päť až jedenásť rokov, píše agentúra Reuters.

Európska agentúra pre lieky (EMA) sa začala zaoberať schvaľovaním očkovania detí vo veku 5-11 rokov 18. októbra. Ak by sa vakcinácia tejto vekovej skupiny odporučila, mala by ešte posledné slovo Európska komisia –  tá sa však zvyčajne riadi odporúčaním odborníkov, čo by znamenalo bezproblémový schvaľovací proces.

V Spojených štátoch je plne zaočkovaných okolo 58 percent populácie. Z kategórie detí a dospievajúcich vo veku 12. až 15. rokov je zaočkovaných 47 percent, dopĺňa Reuters.

Čítajte viac: Štatistický úrad: Infekcií Covid-19 podľahlo v septembri 103 ľudí

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA