Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Veliteľ Talibanu zomrel po útoku na nemocnicu. Prihlásil sa Islamský štát

Zverejnené:

Upravené: 3. novembra 2021 o 17:09

564

France24

REKLAMA

GLOBALNEWS

Medzi obeťami utorkového útoku na vojenskú nemocnicu v Kábule je aj vojenský veliteľ Talibanu Hamdulláh Muchlis.

Čítajte tiež: Orbán v Stredoslovenskej energetike? Sulík chce rokovať s maďarskými investormi

S odvolaním na predstaviteľa radikálneho hnutia o tom informovala agentúra Reuters. K zodpovednosti za útok, pri ktorom zomreli dve desiatky ľudí a ďalších päť desiatok ich bolo zranených, sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Muchlis bol členom špeciálnych jednotiek Talibanu známych ako Badri 313 a tiež pôsobil v sieti Hakkání, ktorá bola v posledných rokoch medzi najmocnejšími a najobávanejšími povstaleckými skupinami v Afganistane. Spojené štáty ich považujú za teroristickú skupinu.

Biden zaspal na summite, Trump reaguje: Ani on to nedokázal počúvať!

Pri utorkovom útoku na kábulskú nemocnicu Muhammada Sardara Dáuda bol Muchlis podľa predstaviteľa Talibanu jedným z prvých, kto prišiel do zdravotníckeho zariadenia. „Snažili sme sa ho zastaviť, ale on sa smial. Neskôr sme sa dozvedeli, že zomrel pri stretoch v nemocnici,uviedol pre agentúru AFP.

Zabitých boli najmenej dve desiatky ľudí a približne päťdesiat ich bolo zranených, informácie o počte obetí sa líšia podľa rôznych zdrojov. Zatiaľ čo agentúra AFP hovorí o 19 zabitých, Reuters hovorí až o 25 mŕtvych. K zodpovednosti za masaker sa prihlásila odnož Islamského štátu.

Islamský štát, ktorý je ešte radikálnejšou militantnou organizáciou ako Taliban, podnikol od polovice augusta viacero útokov na mešity a ďalšie ciele. Všetky sa udiali po tom, ako sa v Afganistane dostal k moci Taliban.

Vojenská nemocnica sa stala terčom útoku už  niekoľko krát v minulosti. V roku 2017, keď stála na čele Afganistanu Západom podporovaná vláda, zomrelo pri obliehaní nemocnice najmenej 30 ľudí. Ku útokom sa vtedy tiež prihlásil Islamský štát.

„Lockdown“ v Disneylande: Otestovať museli desaťtisíce návštevníkov

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA