Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Používanie vakcíny AstraZeneca pozastavilo tiež Švédsko

AstraZeneca a svetové zdravotnícke orgány trvajú na tom, že vakcína je bezpečná.

Zverejnené:

Upravené: 16. marca 2021 o 13:24

329

ockovanie
Ilustračné foto, zdroj: SITA/AP Photo/Damian Dovarganes

REKLAMA

SITA

BERLÍN – Očkovanie proti koronavírusu vakcínou AstraZeneca z preventívnych dôvodov pozastavilo v utorok aj Švédsko. Tamojší úrad verejného zdravotníctva oznámil, že používanie očkovacej látky pozastavujú, kým čakajú na výsledky mimoriadneho zasadnutia Európskej liekovej agentúry (EMA). Tá preveruje dáta o bezpečnosti vakcíny po tom, čo sa objavili správy o tvorbe nebezpečných krvných zrazenín u ľudí, ktorí absolvovali očkovanie, a vo štvrtok by mala rozhodnúť o ďalších krokoch.

Používanie vakcíny, ktorú vyvinuli spoločnosť AstraZeneca a Oxfordská univerzita, pozastavilo v ostatných dňoch viacero, prevažne európskych, krajín. Okrem iných Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Španielsko. Mimo Európu pozastavili očkovanie vakcínou napríklad Indonézia a Thajsko. Druhá zmienená krajina už však látku začala používať a nechal sa ňou zaočkovať aj thajský premiér Prajut Čan-o-Ča.

AstraZeneca a svetové zdravotnícke orgány trvajú na tom, že vakcína je bezpečná. Hlavná vedkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Soumya Swaminathan v pondelok odporučila pokračovanie v očkovaní spomenutou látkou a pripomenula, že nechcú, aby sa medzi ľuďmi šírila panika. Organizácia prešetruje vakcínu a najskôr v utorok by mohla zverejniť aktualizované odporúčania pre jej používanie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA