Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Princa Philipa pochovajú v sobotu, na pohreb príde Harry bez manželky

Pohreb britského princa Philipa sa uskutoční 17. apríla na Windsorskom hrade. Začne minútou ticha.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 7:23

1813

philip
Princ Philip, manžel kráľovnej Alžbety II. Zdroj: royal.uk

REKLAMA

BRATISLAVA – Po ohlásení úmrtia britského princa Philipa, manžela kráľovnej Alžbety II., sa začalo špekulovať o tom, či sa pohrebu zúčastní aj jeho vnuk princ Harry a jeho manželka Meghan. Tí totiž momentálne žijú v slnečnej Kalifornii, pričom už onedlho privítajú na svet svoje druhé dieťa. Meghan je vo vysokom štádiu tehotenstva. Viaceré médiá informovali o dátume pohrebu a aj o tom, či teda príde spoza „veľkej mláky“ aj Harry a Meghan.

Pohreb manžela kráľovnej Alžbety II. sa bude konať 17. apríla o 15:00 bez prítomnosti verejnosti. Buckinghamský palác tiež oznámil, že sa tak stane na Windsorskom hrade v Kaplnke sv. Juraja a zároveň potvrdil aj účasť princa Harryho. Ten však priletí z Kalifornie bez manželky, ktorej lekár neodporučil cestovanie.

Pohreb sa začne minútou ticha, pričom bohoslužbe bude predchádzať slávnostný sprievod v areáli Windsorského hradu. Samotný pohreb, ktorý nebude štátny, ale kráľovský,  má byť podľa želania vojvodu z Edinburghu.

Princ Philip, vojvoda z Edinburghu

Princ Philip, zomrel v piatok v ranných hodináchna  Windsorskom hrade vo veku 99 rokov. O úmrti informoval  Buckinghamský palác. Princ Philip bol pred nedávnom aj hospitalizovaný v nemocnici a už dlhšie ho trápili zdravotné problémy.  Ešte v roku 2017 oznámil, že sa vzdáva kráľovských povinností.

Z jeho života

Narodil sa na gréckom ostrove Korfu 10. júna 1921, jeho rodičmi boli Andres, ktorý bol synom gréckeho kráľa Juraja I. a princezná Alica z Battenbergu.

princ philip

Zdroj: www.royal.uk

V roku 1922 po evakuácii z Grécka však bol  zbavený gréckeho občianstva. Počas druhej svetovej vojny napríklad slúžil v britskom vojenskom námorníctve, taktiež musel čeliť výčitkam verejnosti –  spriaznenosť s nemeckými rodmi,  z ktorých niektoré mali blízko k nacistom.

Pôvodne bol gréckym a dánskym princom, tento titul nosil iba pred svadbou s Alžbetou II.  Jeho život sa sobášom, ktorý sa konal 20. novembra  1947 vo Westminsterskom opátstve, zmenil. Konvertoval k anglikánom a vzdal sa gréckej a dánskej koruny. S Alžbetou II. mali štyri deti Charlesa, Annu, Andrewa a Edwarda a tiež osem vnúčat. Princ bol známy aj svojským zmyslom pre humor, raz sa ho napríklad v tlači pýtali na príčinu úspechu ich manželstva a vtedy len povedal: „Kráľovná je obdarená neobvykle veľkou dávkou tolerancie.“

V apríli 2009 sa stal najdlhšie pôsobiacim manželským partnerom v britskej histórii, zároveň bol najstarším partnerom vládnuceho monarchu. Zaujímavosťou je tie to, že rovnako ako jeho manželka Alžbeta II. bol prapravnukom britskej kráľovnej Viktórie.

windsor

Windsor, zdroj: royal.uk

Zdroj: BBC, royal.uk

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA