Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Pohreb na hrade Windsor: Kráľovská rodina sa rozlúčila s princom Philipom

Posledná rozlúčka sa konala v sobotu, začala sa minútou ticha a pokračovala bohoslužbou v Kaplne sv. Juraja, pričom kvôli pandemickým opatreniam sedela kráľovná Alžbeta II. sama. Príprava pohrebu princa Philipa trvala roky, pričom samotný Philip si prial kráľovský pohreb a nie štátny.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 7:39

1922

princ philip pohreb alzbeta
Kráľovná Alžbeta sedela počas bohoslužby sama, zdroj: Twitter/The Royal Family

REKLAMA

BRATISLAVA – S princom Philipom, manželom kráľovnej Alžbety II., sa lúčila nielen kráľovská rodina, ale prostredníctvom online médií celý svet. Pohreb, ktorý sa konal v sobotu 17. apríla o 15:00 na hrade Windsor v Kaplnke sv. Juraja, ovplyvnila pandémia a opatrenia s ňou spojené.

Pohreb bol podľa želania vojvodu z Edinburgu, princa Philipa, kráľovský a nie štátny, o mnohých detailoch už dopredu rozhodol a naplánoval. Rakva, ktorá bola prekrytá zástavou zobrazujúcou dôležité okamihy jeho života, bola prevezená z hradu upraveným Land Roverom, ktorý pomohol navrhnúť sám princ Philip.

Minútou ticha sa začala rozlúčka, potom nasledovala bohoslužba. Smútočný obrad, ktorý trval približne 50 minút, podľa spravodajského portálu BBC celebrovali windsorský dekan David Conner a arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Na záver smútočného obradu spustili krátko po 17:00 rakvu s princom Philipom do kráľovskej hrobky pod kaplnkou.

Princ Philip si pohreb plánoval sám
Pohreb princa Philipa

zdroj: Twitter/The Royal Family

Počas bohoslužby boli prítomní v kaplnke len najbližší, obradu sa zúčastnili všetky štyri deti princa Philipa, princovia William aj s manželkou Kate a Harry, ktorý pricestoval z Ameriky bez manželky Meghan, podľa oficiálneho vyhlásenia jej totiž lekár neodporúčal cestovania vzhľadom k jej pokročilému tehotenstvu.

Na oltári boli vystavené viaceré predmety, ktoré mali odzrkadliť život princa Philipa, vyberal si ich on sám – insígnie, medaily, obušok poľného maršala, vyznamenania, krídla Britského kráľovského letectva. Kráľovná Alžbeta II., ktorá strávila 73 rokov v manželstve s princom Philipom, sedela počas zádušnej omše sama.

Štátny smútok v Spojenom kráľovstve sa končí deň po pohrebe, pričom kráľovská rodina bude mať smútok ešte ďalší týždeň, v povinnostiach ale už budú pokračovať. Počas toho budú nosiť smútočne pásky.

philip twiter

Zdroj: Twitter/The Royal Family

 

Princ Philip, vojvoda z Edinburghu

Princ Philip, zomrel v piatok 9. apríla  v ranných hodinách na Windsorskom hrade vo veku 99 rokov. O úmrti informoval Buckinghamský palác. Princ Philip bol nedávno hospitalizovaný v nemocnici už dlhšie ho trápili zdravotné problémy. Ešte v roku 2017 oznámil, že sa vzdáva kráľovských povinností.

Z jeho života

Narodil sa na gréckom ostrove Korfu 10. júna 1921, jeho rodičmi boli Andres, ktorý bol synom gréckeho kráľa Juraja I. a princezná Alica z Battenbergu.

alzbeta philip

Kráľovná Alžbeta II. a princ Philip, zdroj: Instagram/theroyalfamily

V roku 1922 po evakuácii z Grécka však bol  zbavený gréckeho občianstva. Počas druhej svetovej vojny napríklad slúžil v britskom vojenskom námorníctve, taktiež musel čeliť výčitkam verejnosti –  spriaznenosť s nemeckými rodmi,  z ktorých niektoré mali blízko k nacistom.

Pôvodne bol gréckym a dánskym princom, tento titul nosil iba pred svadbou s Alžbetou II.  Jeho život sa sobášom, ktorý sa konal 20. novembra  1947 vo Westminsterskom opátstve, zmenil. Konvertoval k anglikánom a vzdal sa gréckej a dánskej koruny. S Alžbetou II. mali štyri deti Charlesa, Annu, Andrewa a Edwarda a tiež osem vnúčat.

Princ bol známy aj svojským zmyslom pre humor, raz sa ho napríklad v tlači pýtali na príčinu úspechu ich manželstva a vtedy len povedal: „Kráľovná je obdarená neobvykle veľkou dávkou tolerancie.“

V apríli 2009 sa stal najdlhšie pôsobiacim manželským partnerom v britskej histórii, zároveň bol najstarším partnerom vládnuceho monarchu. Zaujímavosťou je tie to, že rovnako ako jeho manželka Alžbeta II. bol prapravnukom britskej kráľovnej Viktórie.

princ philip

Zdroj: www.royal.uk

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA