Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Putin sa v konflikte s Prigožinom postavil na stranu Šojgua

Zverejnené:

Upravené: 6. mája 2023 o 15:48

363

Zdroj: Getty Images

REKLAMA

Globalnews

Ministerstvo obrany Ruskej federácie plánovalo zdiskreditovať šéfa Wagnerovej PMC Jevgenija Prigožina, píše Washington Post s odvolaním sa na uniknuté tajné dokumenty USA.

Po Prigožinových ostrých útokoch na vedenie ministerstva začalo ministerstvo plánovať informačnú vojnu proti nemu.

Ministerstvo obrany Ruskej federácie nechcelo bojovať proti samotnému Prigožinovi, ale plánovalo „nájsť spojencov s rovnakým postavením, aby proti nemu bojovali“.

Podľa správ médií Prigožin prosil Putina, aby pokračoval v nábore žoldnierov vo väzniciach (potom, čo mu to ministerstvo obrany zakázalo – pozn. red.), trénoval novo mobilizovaných a uľahčoval nábor zahraničných bojovníkov, najmä Afgancov.

Uniknuté dokumenty hovoria, že Putin nariadil Prigožinovi, aby tieto problémy vyriešil sám s ministerstvom obrany, v skutočnosti sa postavil na stranu svojich generálov.

Washington Post dospel k záveru, že Prigožinovi bolo dovolené nadávať na úradníkov, pretože to bolo v súlade s Putinovou stratégiou rozdelenia ukrajinského politického územia a bojiska na samostatné súperiace skupiny tak, aby sa žiadna z nich nestala príliš mocnou.

V tajných dokumentoch neexistuje odpoveď na otázku, či Wagner PMC dostal muníciu alebo nie, na ktorú sa Prigožin v posledných mesiacoch sťažoval.

V dokumente sa uvádza, že informácie boli získané odpočúvaním alebo počúvaním správ.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA