Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Európa znižuje objem nákupov plynu v očakávaní ešte väčšieho poklesu cien

Zverejnené:

Upravené: 8. mája 2023 o 13:13

306

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Európsky nákup zemného plynu na doplnenie zásobníkov je v tomto období roka pomalší ako zvyčajne, a to aj napriek nedávnemu poklesu cien – kupujúci čakajú na ešte väčšie zníženie ceny zdroja.

Informovala o tom agentúra Bloomberg.

„Referenčné futures na kontinente klesli len na malý zlomok rekordných úrovní z minulého leta, ale nie dosť na stimuláciu nákupov, keďže spotreba sa pomaly zotavuje z krízových miním. Viera, že ceny budú naďalej klesať, núti mnohých kupujúcich čakať na naplnenie zásob v predvečer budúcej zimy,“ píše agentúra.

Pokles spotreby paliva znamená, že globálne dodávky sú stále dostatočné na pokrytie európskeho dopytu, a to aj pri znížení ruských tokov.

Výrobcovia a obchodníci však varujú, že kríza sa ešte neskončila a oneskorené a neisté obnovenie spotreby by mohlo narušiť krehkú rovnováhu na trhu.

Analytici očakávajú, že klesne na 10 eur za megawatthodinu, čo je 70 % pod súčasnou úrovňou, ale aj keby sa tak stalo, pokles cien nebude trvať dlho.

Podľa nórskeho energetického gigantu Equinor ASA, hlavného dodávateľa plynu do Európy, očakávania ďalšieho poklesu cien znamenajú, že naplnenie zásobníkov plynu v niektorých európskych krajinách pravdepodobne klesne.

Niet však pochýb o tom, že Európa bude stále obnovovať svoje zásoby plynu, aby dosiahla ciele Európskej únie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA