Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Rusko má mať pri hraniciach už 70 percent bojovej sily

Zverejnené:

Upravené: 6. februára 2022 o 11:54

831

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Za posledné dva týždne sa počet taktických skupín v pohraničnom priestore zvýšil zo 60 na 83 a ďalších 14 sa presúva.

Rusko má k dispozícii približne 70% bojovej sily, o ktorej sa domnieva, že by ju potrebovalo na rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na dvoch amerických predstaviteľov. Moskva pritom k hraniciam so svojím západným susedom posiela ďalšie jednotky.

Za posledné dva týždne sa počet taktických skupín v pohraničnom priestore zvýšil zo 60 na 83 a ďalších 14 sa presúva, uviedli predstavitelia pre agentúru Reuters pod podmienkou zachovania anonymity vzhľadom na citlivosť informácií.

Na Slovensku chce vzniknúť šesť nových strán

Čo sa týka načasovania invázie, predstavitelia uviedli, že maximálna úroveň zamrznutia pôdy sa očakáva okolo 15. februára, čo umožní ruským vojenským jednotkám jednoduchší tranzit v teréne. Takéto podmienky potrvajú do konca marca.

Tento časový harmonogram a rastúci počet a potenciál ruských síl v blízkosti Ukrajiny by mohli naznačovať, že okno diplomacie sa zatvára.

Americkí predstavitelia neposkytli dôkazy, ktoré by podporili ich odhady.

Washington sa domnieva, že Rusko si môže vybrať aj iné možnosti ako úplnú inváziu, napr. obmedzený prienik, a nemyslí si, že prezident Vladimir Putin už urobil konečné rozhodnutie.

Ak by Rusko napadlo hlavné mesto Kyjev, to by mohlo podľahnúť do niekoľkých dní. Úplná invázia by si vyžiadala veľké straty na životoch, uviedol jeden z predstaviteľov. Ukrajina by mohla prísť o 5.000 až 25.000 vojakov, zatiaľ čo straty ruských vojakov by sa mohli pohybovať od 3.000 do 10.000. Civilné obete by podľa odhadov USA mohli dosiahnuť 25.000 až 50.000.

Irán pozastavil ťažbu kryptomien kvôli nedostatku elektriny v krajine

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA