Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Irán pozastavil ťažbu kryptomien kvôli nedostatku elektriny v krajine

Zverejnené:

Upravené: 3. februára 2022 o 12:51

1242

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ešte mesiac musia vydržať kryptoťažiari v Iráne, kým budú opäť môcť naplno rozbehnúť svoje stroje. Až do 6. marca totiž v krajine platí prísny zákaz ťažby Bitcoinu a ďalších digitálnych mien.

 Vláda v Teheráne sa rozhodla k tomuto kroku, aby tak ochránila elektrickú sieť v energeticky náročnom zimnom období a zamedzila hroziacim energetickým blackoutom.

Súčasný zákaz ťažby kryptomien vyhlásil prezident Ebrahím Raisí v decembri. Podľa hovorcu iránskeho energetického priemyslu Mostafy Radžabího Mašhádího má opatrenie uvoľniť 209 megawattov denne na využitie domácností.

Orbán pri stretnutí s Putinom žiadal zvýšenie dovozu ruského plynu

K ďalším úsporným opatreniam, ktoré majú rútiace sa energetickej infraštruktúre uľaviť, patrí napríklad vypínanie pouličného osvetlenia v niektorých oblastiach alebo regulácia spotreby elektriny v kancelárskych budovách.

Nie je to prvýkrát, s vážnymi výpadkami rozvodnej siete sa krajina stretávala už počas minuloročnej jari a leta, kedy kvôli klimatizáciám rovnako ako vo vykurovacej sezóne tradične rastie dopyt po elektrine. Kvôli veľkému suchu neboli vodné elektrárne schopné vyrábať dostatočné množstvo energie. Vtedajšia hlava štátu Hasan Rúhaní preto vydal na konci mája zákaz ťažby na štyri mesiace.

Zatočíme s ilegálmi

Mašhádího čísla sa však týkajú iba licencovaných ťažobných centier, ktoré má vláda pod kontrolou. Úrady sa preto chcú viac zamerať aj na potláčanie nelegálnej ťažby ako jednotlivcov v domácnostiach, tak aj vo veľkých priemyselných areáloch. Tí spotrebujú až trikrát viac energie ako ich „legalizovaní“ kolegovia. Podľa údajov iránskeho ministerstva priemyslu ilegálne centrá vygenerujú ročne kryptomeny v hodnote 660 miliónov dolárov, čo je štyri až šesť percent celkovej svetovej ťažby.

Americký prezident Biden schválil vyslanie ďalších vojakov do východnej Európy

Ťažba bitcoinu a iných kryptomien je v súčasnej dobe v Iráne legálne iba za určitých podmienok. Zákon už od roku 2018 ukladá záujemcom o ťažbu povinnosť zaregistrovať sa na ministerstve priemyslu. To im dodá lacnú elektrinu, na oplátku musia všetky vyťažené kryptomeny ponúknuť na odkúpenie primárne centrálnej banke. Ministerstvo už vydalo viac ako tisíc licencií. V celkovom množstve ťažiarov je ale tých oficiálnych minimum, podľa odhadov ich až 85 percent z nich nemá licenciu.

Bitcoinom proti sankciám

Iránska vláda zároveň pracuje na legislatíve, ktorá by jej pomohla štátne príjmy z kryptomien zvýšiť. Krajina plánuje zaviesť vlastnú národnú kryptomenu a zároveň zakázať všetky domáce transakcie v ostatných digitálnych menách. Iránska centrálna banka chce v blízkej budúcnosti spustiť pilotný režim doposiaľ bezmennej kryptomeny.

Bitcoin a ďalšie digitálne meny by sa potom naďalej mali využívať iba v styku s okolitým svetom. Centrálna banka a ministerstvo obchodu sa dohodli na systéme, ktorý podnikom umožní vysporiadať platby pomocou kryptomien, informovala iránska tlačová agentúra Mehr. „Mechanizmus by mal dovozcom a vývozcom poskytnúť nové príležitosti na využívanie kryptomien v medzinárodných obchodoch,“ uviedol námestník ministra priemyslu Alireza Peyman-Pak.

Teherán kryptomenami platí za dovoz, čím sa vyhýba dopadom tvrdých ekonomických sankcií, ktoré pred štyrmi rokmi zaviedol niekdajší americký prezident Donald Trump po tom, čo Spojené štáty odstúpili od jadrovej dohody z roku 2015.

Čo je to NFT? Kde kúpiť a ako vytvoriť nezameniteľný token, ktorý hýbe kryptosvetom

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA