Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Rusko plánuje referendum o odštiepení Chersonskej oblasti, tvrdí Ukrajina

Zverejnené:

Upravené: 13. marca 2022 o 16:33

460

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ruské sily plánujú usporiadať v juhukrajinskej Chersonskej oblasti referendum s cieľom vyhlásiť novú odštiepeneckú republiku na Ukrajine.

Informoval o tom v sobotu člen Chersonskej oblastnej rady Serhij Chlan. Ukrajinské médiá prípadné hlasovanie označujú za „pseudoreferendum“.

„V Chersonskej oblasti pripravujú referendum o vytvorení CHNR,“ (napísal Chlan na Facebooku.) Použil tak obdobnú skratku, akou sa označujú dve proruské separatistické samozvané republiky na východe krajiny – Donecká ľudová republika (DNR) a Luhanská ľudová republika (LNR), ktoré sa nachádzajú na časti územia Doneckej a Luhanskej oblasti.

„Okupanti telefonujú poslancom Chersonskej oblastnej rady, či sú pripravení s nimi spolupracovať. Kategoricky som odmietol,“ (píše politik, ktorý vyzval ďalších regionálnych poslancov, aby ani oni ruské sily nepodporili.) „Nedajte im žiadnu možnosť legitimizovať CHNR,“ uviedol.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba neskôr na twitteri napísal, že „Rusko sa podľa metodiky z roku 2014 zúfalo snaží“ v Chersone usporiadať fingované „referendum“.

Islamský štát potvrdil smrť svojho vodcu Kurajšího

Odkázal sa pritom na plebiscitov o nezávislosti v separatistických častiach Doneckej a Luhanskej oblasti pred takmer ôsmimi rokmi.

„Vzhľadom k nulovej podpore verejnosti bude plne zinscenované. Ak budú pokračovať, musia nasledovať tvrdé sankcie proti Rusku. Cherson je a vždy bude Ukrajina,“ (dodal šéf ukrajinskej diplomacie.)

Juhoukrajinský Cherson, kde žije zhruba 300 tisíc obyvateľov, je jediným takto veľkým mestom a regionálnou metropolou, ktorú ruská armáda od začiatku invázie na Ukrajinu ovládla. Mnoho Ukrajincov tam denne protestuje na protest proti okupácii, napísala v sobotu agentúra Unian.

Tento týždeň velenie ukrajinskej armády podľa Reuters uviedlo, že príslušníci ruskej národnej gardy zadržali v tejto oblasti viac ako 400 ľudí, ktorí protestovali proti ruskej okupácii.

USA uvalili nové sankcie pre raketové testy v Severnej Kórei

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA