Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Si Ťin-pching pripravuje Čínu na vojnu

Zverejnené:

Upravené: 30. marca 2023 o 14:38

431

Zdroj: Getty Images

REKLAMA

Globalnews

Čínsky vodca sa pripravuje na vojnu a nalieha na svojich generálov, aby sa „odvážili bojovať„, píše americké vydanie Foreign Affairs, založené na niekoľkých nedávnych prejavoch Si Ťin-pchinga, ktorý má podozrenie, že je pripravený použiť silu na obsadenie Taiwanu.

Zdroj: Zahraničné veci

Na výročnom stretnutí čínskeho parlamentu a jeho najvyššieho politického poradného orgánu v marci Si Ťin-pching spojil tému vojnovej pripravenosti do štyroch samostatných prejavov, v jednom z nich vyzval svojich generálov, aby sa „odvážili bojovať“.

Jeho vláda tiež oznámila 7,2% zvýšenie čínskeho rozpočtu na obranu, ktorý sa za posledné desaťročie zdvojnásobil, ako aj plány na zníženie závislosti krajiny od dovozu obilia zo zahraničia.

Okrem toho v posledných mesiacoch Peking predstavil nové zákony o vojenskej pripravenosti, nové bombové kryty v mestách v Taiwanskom prielive a nové kancelárie mobilizácie národnej obrany po celej krajine.

Foreign Affairs: „Je príliš skoro povedať s istotou, čo tieto udalosti znamenajú. Konflikt nie je vopred určený ani nevyhnutný. V Pekingu sa však zmenilo niečo, čo si politici a obchodní lídri na celom svete nemôžu dovoliť ignorovať. Ak Si Ťin-pching povie, že sa pripravuje na vojnu, bolo by hlúpe neprijať jeho slovo.“

1. marca uverejnil hlavný teoretický časopis Čínskej komunistickej strany (ČKS) esej s názvom „Pod vedením Si Ťin-pchinga, ktorý uvažuje o posilnení armády, sa víťazne pohneme vpred.“ Esej s názvom „Jun Zheng“ – homonymum pre „vojenskú vládu“, čo možno znamená najvyšší vojenský orgán Číny, Ústrednú vojenskú komisiu – tvrdí, že „modernizácia národnej obrany a ozbrojených síl sa musí urýchliť„.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA