Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

V Rusku zadržali amerického reportéra, údajne kvôli podozreniu zo špionáže

Zverejnené:

Upravené: 30. marca 2023 o 14:44

1083

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ruská Federálna služba bezpečnosti (FSB) zadržala v Jekaterinburgu na Urale reportéra amerického denníka The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha. Tajná služba novinára, ktorý je americkým občanom, podozrieva zo špionáže, informuje agentúra Interfax. Gershkovich písal o žoldnierskej Wagnerovej skupine, povedal jeho spolupracovník.

Odborník na PR Jaroslav Širšikov vo štvrtok na aplikácii Telegram uviedol, že mu v noci volal zamestnanec WSJ, ktorému sa nepodarilo Gershkoviche kontaktovať „On (Gershkovich) bol naposledy on-line včera okolo 15.00 h. Všetci sme ho videli. Dohovoril si so mnou rozhovor,“ citoval Širšikova server 66.ru.

V stredu miestne médiá tiež informovali, že príslušníci silových štruktúr v jednej z reštaurácií v Jekaterinburgu zadržali osobu tak, že ju pretiahli cez hlavu sveter. Širšikov uviedol, že zadržaným by mohol byť práve 32-ročný Gershkovich.

Reportér bol podľa Kremľa chytený pri čine

„To, čo robil zamestnanec amerického denníka WSJ v Jekaterinburgu, nemá s novinárinou nič spoločné,“ uviedla na telegrame hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. „Nie je to prvýkrát, čo boli status ‚zahraničného spravodajcu‘, novinárske vízum a akreditácia zneužité cudzinci v našej krajine na zakrytie (výzvednej) činnosti,“ dodala. Kremeľ podľa agentúry Reuters rovnako ako hovorca ruskej diplomacie uviedol, že Gershkovich bol „chytený pri čine“.

Server WSJ obvinenia odmietol. „The Wall Street Journal dôrazne odmieta obvinenia zo strany FSB a žiada o okamžité prepustenie nášho dôveryhodného a oddaného reportéra Evana Gershkovicha. Vyjadrujeme solidaritu s Evanom a jeho rodinou,“ uviedol denník.

„FSB oznámila, že tento americký novinár, ročník 1991, mal zbierať informácie o jednom podniku ruského priemyselného komplexu pre americkú vládu. Bližšie informácie v tejto chvíli nie sú,“ povedal Zahraničný spravodajca ČT Karel Rožánek.

Doplnil, že ak je v Rusku niekto obvinený zo špionáže, tak k jeho prípadu nie je verejnosti dostupných mnoho informácií, dokonca aj súdne pojednávanie prebiehajú za zatvorenými dverami. Americkému novinárovi podľa Rožánka hrozí viac ako dvadsaťročný trest za špionáž pre cudzí štát.

Gershkovich písal o wagnerovcoch

Do Jekaterinburgu novinár podľa Širšikova pricestoval z Moskvy, aby tu nazbieral materiál k chystanému článku o žoldnierskej Wagnerovej skupine, ktorá sa podieľa na ruskej invázii na Ukrajinu. Gershkovich sa podľa zdrojov portálu Meduza zo západných médií taktiež vydal do mesta Nižnij Tagil, kde sídli podnik Uralvagonzavod, ktorý vyrába armádnu techniku.

Skúmať wagnerovcov práve do Jekaterinburgu prišiel novinár z toho dôvodu, že zakladateľ žoldnierskej skupiny Jevgenij Prigožin niekoľkokrát kritizoval miestne úrady, uviedol novinárov sprievodca Širšikov. „Evan o ceste nikde verejne nepísal, s rôznymi hovorcami sa stretával v kuloároch,“ povedal lokálnemu portálu 66.ru Širšikov.

Gershkovich žije asi šesť rokov v Moskve, z ktorej pokrýva pre WSJ dianie v bývalých štátoch Sovietskeho zväzu. Predtým pracoval aj pre agentúru AFP, denník The New York Times a ruské internetové noviny The Moscow Times.

Európska únia by mala v roku 2030 produkovať 42,5 percenta celkovej spotreby energie z obnoviteľných zdrojov. 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA