Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Silné zemetrasenie v Indonézii má zatiaľ 34 obetí, zranilo sa viac ako 600 ľudí

Úrady spočiatku informovali o čísle 15, neskôr však našli ďalšie telá v troskách, kde zostalo uväznených mnoho ľudí.

Zverejnené:

Upravené: 15. januára 2021 o 11:00

209

large indonezia zemetrasenie cefe
ZDROJ: Sulawesi, SITA/AP Photo/Rudy Akdyaksyah

REKLAMA

15. január 2021 11:15 SITA, redakcia

MAMUJU – Indonézskym ostrovom Sulawesi krátko po piatkovej polnoci otriaslo silné zemetrasenie o sile 6,2, ktoré spôsobilo spadnutie domov a budov, vyvolalo zosuvy pôdy a usmrtilo najmenej 34 osôb.

Úrady spočiatku informovali o čísle 15, neskôr však našli ďalšie telá v troskách, kde zostalo uväznených mnoho ľudí. Na ich vyslobodenie využívajú bagre a inú techniku. Tej je však nedostatok, čo podľa záchranárov brzdí operáciu. „Súťažíme s časom, aby sme ich zachránili,“ vyhlásil záchranár Saidar Rahmanjaya.

Počas zemetrasenia utrpelo zranenia viac ako 600 ľudí. Úrady naďalej zhromažďujú informácie o rozsahu škôd a počte obetí v postihnutých oblastiach. Tisíce obyvateľov medzičasom evakuovali do dočasných prístreškov. V regentstvách Mamuju a Majene v provincii Západné Sulawesi bolo na viacerých miestach nefunkčné elektrické a telefónne vedenie.

Vo štvrtok zasiahlo ten istý región podmorské zemetrasenie o sile 5,9, ktoré poškodilo niekoľko domov. Nevyžiadalo si však žiadne ľudské životy.

Indonézia leží v takzvanom Ohnivom kruhu – oblasti charakteristickej častou seizmickou a vulkanickou aktivitou. Zemetrasenie s magnitúdom 9,1 a následné vlny cunami zabili v decembri 2004 asi 230-tisíc ľudí v niekoľkých krajinách.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA