Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Španielski poslanci schválili zákon o eutanázii a asistovanej samovražde

Prijatím zákona krajina podľa ministerky zdravotníctva smeruje k humánnejšej a spravodlivejšej spoločnosti.

Zverejnené:

809

large nemocnica dad
Ilustračná snímka, foto: SITA/AP

REKLAMA

SITA

MADRID – Španielski poslanci vo štvrtok schválili zákon umožňujúci eutanázie a samovraždy asistované lekármi pre dlho trpiacich pacientov s neliečiteľnými chorobami alebo neúnosnými trvalými problémami. Dolná komora parlamentu konečné schválenie zákona prijala v pomere 202 za a 140 proti, pričom dvaja poslanci sa zdržali hlasovania. Proti schváleniu boli konzervatívni a krajne pravicoví poslanci, ktorí sa zaviazali, že v budúcnosti legislatívu zvrátia.

Ministerka zdravotníctva Carolina Darias prijatie návrhu zákona privítala ako dôležitý krok „smerom k uznaniu ľudských práv“. „Smerujeme k humánnejšej a spravodlivejšej spoločnosti,“ povedala poslancom.

Zákon je výsledkom dlhého legislatívneho procesu, ktorý sa začal pred tromi rokmi. Prešiel si pritom niekoľkými kolami revízií v parlamentných výboroch a v Senáte španielskeho parlamentu. Očakáva sa, že by mal začať platiť v polovici júna.

Španielsko je siedmou krajinou vo svete a štvrtou v Európe, kde povolili asistované samovraždy alebo eutanázie. Eutanázie sú legálne v Belgicku, Kanade, Kolumbii, Luxembursku, Holandsku a Švajčiarsku. V niektorých amerických štátoch je povolená samovražda pod dohľadom lekára.

Podobný zákon sa pokúsili presadiť aj v Portugalsku. Tam ho však zablokoval ústavný súd, podľa ktorého je návrh zákona nepresný pri identifikácii okolností, za ktorých môžu nastať postupy na ukončenie života.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA