Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Spojené štáty presúvajú šesť stíhačiek F-22 do Poľska

Zverejnené:

Upravené: 28. júla 2022 o 10:09

350

Zdroj: galaxiamilitar.es

REKLAMA

Globalnews

Americké letectvo vyslalo šesť stíhačiek piatej generácie F-22 z Aljašky do Poľska v rámci misie NATO na ochranu vzdušného priestoru krajín Aliancie.

Uvádza sa o nej „európska pravda“ s odkazom na publikáciu Pentagonu Stars and Stripes.

V utorok večer dorazili stíhačky na britskú základňu Royal Air Force Lakengit v Anglicku. Z neho sú F-22 už premiestnené do poľského mesta Łak, kde je umiestnená 32. taktická letecká základňa poľského letectva.

Treba poznamenať, že premiestnenie amerických bojovníkov sa uskutočňuje v rámci posilnenia ochrany východného boku Aliancie na pozadí ruskej invázie na Ukrajinu v plnom rozsahu, ktorá bola prijatá na poslednom samite NATO v Madride.

Misia protivzdušnej obrany predpokladá nárast pozemných a vzdušných systémov protiraketovej obrany v blízkosti východných hraníc NATO, okrem toho, čo bolo nasadené po ruskej invázii na Ukrajinu 24. februára.

Chorvátsko otvorilo most Pelješac, prvýkrát spojil juh so zvyškom zeme

F-22 Raptor je považovaný za prvé lietadlo piatej generácie v americkom letectve. Je schopný vykonávať misie vzduch-vzduch a vzduch-zem.

Koncom júna, popri samite NATO, americký prezident Joe Biden oznámil výrazné posilnenie americkej prítomnosti v Európe v súvislosti s ruskou hrozbou.

Ako bolo oznámené, začiatkom júla americké moderné stíhačky F-35 dorazili na námornú základňu Emari v severnom Estónsku v rámci úsilia NATO o posilnenie východného krídla.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA