Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Súdny dvor EÚ rozhodne v kauze vysielaných zamestnancov

V konaní pred súdnym dvorom sa na stranu Európskeho parlamentu a Rady postavili Nemecko, Francúzsko, Holandsko a Švédsko.

Zverejnené:

Upravené: 8. decembra 2020 o 10:00

218

large sud fcddde
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/Bill Oxford

REKLAMA

8. december 2020 10:44 SITA, redakcia

LUXEMBURG – Súdny dvor Európskej únie (EÚ) v utorok rozhodne o sťažnosti Poľska a Maďarska proti európskej smernici o vysielaných pracovníkoch. Podľa smernice sa na zamestnancov vyslaných do inej členskej krajiny únie vzťahuje rovnaká sociálna ochrana ako na domácich pracovníkov. Zmenu s cieľom posilniť práva vysielaných zamestnancov schválili v roku 2018 Európsky parlament (EP) a Európska rada.

Ťažiskom reformy bola zásada, že občania EÚ dočasne pracujúci v inom členskom štáte musia dostávať rovnakú mzdu ako domáci zamestnanci. Mzdu vysielaných pracovníkov nemožno skracovať o náklady súvisiace s vycestovaním, ubytovaním a stravou. Vyslať zamestnanca na výkon práce do zahraničia možno najdlhšie na 12 mesiacov, v mimoriadnych prípadoch to môže byť 18 mesiacov.

Varšava a Budapešť od najvyššieho súdneho tribunálu EÚ žiadajú, aby zmeny smernice vyhlásil za neplatné.

V konaní pred súdnym dvorom sa na stranu Európskeho parlamentu a Rady postavili Nemecko, Francúzsko, Holandsko a Švédsko.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA