Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Svetoznámy módny návrhár Pierre Cardin zomrel vo veku 98 rokov

Neuviedli však príčinu ani miesto alebo čas smrti.

Zverejnené:

Upravené: 29. decembra 2020 o 21:00

254

large Pierre Cardin cdd
ZDROJ: Pierre Cardin, SITA/AP Photo/Christophe Ena

REKLAMA

29. december 2020 08:56 SITA, redakcia

PARÍŽ – Vo veku 98 rokov zomrel svetoznámy francúzsky dizajnér Pierre Cardin. V utorok to oznámila Francúzska akadémia výtvarných umení.

V časoch najväčšej slávy, v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch minulého storočia, zdobilo jeho meno tisícky produktov od náramkových hodiniek až po posteľné obliečky a výrobky s jeho podpisom predávalo zhruba stotisíc predajní na svete. Tieto čísla však v nasledujúcich rokoch dramaticky klesli.

Cardin sa narodil 7. júla 1922 do skromnej robotníckej rodiny v malom mestečku neďaleko talianskych Benátok. Ešte ako dieťa sa spolu s rodinou presťahoval do Saint Etienne v strednom Francúzsku, kde chodil do školy a ako 14-ročný sa začal učiť u krajčíra. Po tom, ako sa presťahoval do Paríža, začal v roku 1945 pracovať ako asistent v módnom dome Paquin a pomáhal navrhovať kostýmy pre osobnosti ako Jean Cocteau. Spolupracoval aj na tvorbe kostýmov pre jeho filmové spracovanie Krásky a zvieraťa z roku 1946. Po krátkej spolupráci s Elsou Schiaparelli a Christianom Diorom si Cardin v roku 1950 otvoril vlastný módny dom. Svoju prvú skutočnú kolekciu predstavil v roku 1953.

Akadémia, ktorej členom bol od roku 1992, oznámila Cardinovo úmrtie prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. Neuviedli však príčinu ani miesto alebo čas smrti.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA