Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Prvý pacient s novým variantom koronavírusu býva na vidieku v Colorade. Nikam necestoval

Spomenutý variant je v USA, ktoré sú pandémiou koronavírusu najviac zasiahnutou krajinou sveta, stále pomerne zriedkavý.

Zverejnené:

Upravené: 30. decembra 2020 o 1:00

197

de an sun Ts Ovgc H Pg unsplash acdf
ZDROJ: Ilustračné foto/Unsplash/De an Sun

REKLAMA

30. december 2020 01:00 SITA, redakcia

DENVER – Muž z vidieckej oblasti Colorada, ktorý sa v Spojených štátoch stal prvým potvrdeným pacientom s novým kmeňom koronavírusu šíriacim sa z Veľkej Británie, nemá žiadnu cestovateľskú anamnézu. Potvrdili to zdravotnícki predstavitelia v USA a vyvolali tým množstvo otázok o tom, ako sa nová mutácia ochorenia COVID-19 dostala až do riedko osídlených častí Colorada.

Spomenutý variant je v USA, ktoré sú pandémiou koronavírusu najviac zasiahnutou krajinou sveta, stále pomerne zriedkavý. Experti pracujú s teóriou, že nový kmeň mohli za Atlantik priniesť v priebehu novembra alebo decembra cestujúci zo Spojeného kráľovstva.

Vedci z Veľkej Británie sa domnievajú, že variant je nákazlivejší ako predtým identifikované kmene. Trevor Bedford, ktorý skúma šírenie COVID-19 vo výskumnom centre v americkom Seattli, sa preto domnieva, že Spojené štáty by sa mali pripraviť na jarnú vlnu pandémie. „Sú to preteky s vakcínami, ale vírus teraz trochu zrýchlil,“ poznamenal.

Nové varianty koronavírusu vedci zaznamenávajú prakticky od prvého zistenia vírusu pred rokom v čínskom meste Wu-chan. Podľa odborníkov je normálne, že vírusy pri reprodukcii a šírení populáciou podľahnú menším zmenám.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA