Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Taliansko a Francúzsko tiež pozastavili očkovanie vakcínou AstraZeneca

AstraZeneca a svetové zdravotnícke orgány trvajú na tom, že vakcína je bezpečná.

Zverejnené:

Upravené: 15. marca 2021 o 18:15

279

AstraZeneca
Ilustračné foto, zdroj: SITA/AP Photo

REKLAMA

SITA

BERLÍN – Ku krajinám, ktoré z preventívnych dôvodov pozastavili očkovanie proti koronavírusu vakcínou spoločnosti AstraZeneca, sa v pondelok pridali aj Taliansko a Francúzsko. Stalo sa tak v čase pribúdajúcich správ o nebezpečných krvných zrazeninách u ľudí, ktorí absolvovali očkovanie.

Talianska lieková agentúra informovala, že k rozhodnutiu dospeli „v súlade s podobnými opatreniami prijatými v iných európskych krajinách“ a vec v súčasnosti prešetrujú. Jej oznámenie prišlo deň po tom, čo v Piemonte zomrel 57-ročný učiteľ klarinetu, ktorého v sobotu zaočkovali v rámci vakcinácie učiteľov. Úrady nariadili pitvu muža, rovnako ako ďalších osôb, ktoré minulý týždeň zomreli po očkovaní danou látkou. Už minulý týždeň pritom Taliansko preventívne prestalo očkovať jednou šaržou vakcíny AstraZeneca.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok počas tlačovej konferencie oznámil, že tamojšie úrady rozhodli o pozastavení očkovania vakcínou AstraZeneca prinajmenšom do utorka popoludnia. Vtedy by Európska lieková agentúra mala vydať odporúčanie v spojitosti s vakcínou. Dôvody, ktoré viedli francúzske úrady k rozhodnutiu, prezident neposkytol, len uviedol, že dúfa v skoré obnovenie používania spomenutej látky.

Z preventívnych dôvodov pozastavili používanie vakcíny, na ktorej vývoji sa podieľala aj Oxfordská univerzita, aj v Nemecku, Dánsku, Nórsku, Bulharsku, Holandsku, Írsku, Thajsku, Konžskej demokratickej republike či na Islande.

AstraZeneca a svetové zdravotnícke orgány trvajú na tom, že vakcína je bezpečná.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA