Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Ukrajina po ruskom odstúpení od obilnej dohody zastavila vývoz po mori

Zverejnené:

Upravené: 31. októbra 2022 o 9:57

794

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Kyjev v reakcii na sobotné odstúpenie Moskvy od takzvanej obilnej dohody zastavil vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov cez prístavy v Čiernom mori. Ukrajinské ministerstvo infraštruktúry oznámilo, že loď s obilím určeným Etiópii nemohla vyplávať.

Loď Ikaria Angel, naložená v rámci Svetového potravinového programu OSN 40-tisíc tonami obilia, mala dnes opustiť ukrajinský prístav. Tieto potraviny boli určené pre Etiópanov, ktorí sú na pokraji hladomoru. Kvôli ruskému zablokovaniu ‚obilného koridoru‘ vývoz nie je možný,“ napísal na twitteri minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov.

Moskva v sobotu oznámila, že odstupuje od svojej účasti na obilnej dohode, ktorú v júli za účasti Turecka sprostredkovala OSN. Urobila tak v reakcii na útok na ruskú Čiernomorskú flotilu v krymskom prístave Sevastopoľ. Ukrajine dohoda umožňovala obnoviť vývoz obilia a hnojív cez Čierne more, ktorý sa zastavil vo februári po začiatku invázie Ruska na Ukrajinu.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba dnes uviedol, že Rusko odstúpenie od dohody o exporte ukrajinských poľnohospodárskych produktov vopred plánovalo a útok v Sevastopole využilo ako zámienku. Už od septembra podľa neho Moskva úmyselne zdržovala fungovanie koridoru, čo spôsobilo fronty pri odbavovaní lodí.

„Rusko sa už dávno rozhodlo pokračovať v hrách s hladom a teraz sa to snaží ospravedlniť,“ uviedol šéf ukrajinskej diplomacie. Rusko blokuje 176 plavidiel s celkom dvoma miliónmi ton obilia, ktoré by nakŕmilo vyše sedem miliónov ľudí, dodal Kuleba.

Na dodržiavanie obilnej dohody vyzvali Moskvu Spojené štáty, Nemecko a ďalšie krajiny. Rusko výzvy odmieta a tvrdí, že už nie je schopné zaručiť bezpečnosť civilných lodí, ktoré zaisťovali obilný koridor. Ministerstvo zahraničia vo Varšave dnes uviedlo, že Poľsko a jeho partneri v Európskej únii sú pripravení naďalej poskytovať Ukrajine pomoc s prepravou základného tovaru.

Babiš oznámil že bude kandidovať na prezidenta

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA