Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Babiš oznámil že bude kandidovať na prezidenta

Zverejnené:

Upravené: 31. októbra 2022 o 9:48

795

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Predseda opozičného hnutia a bývalý premiér Andrej Babiš chce kandidovať na prezidenta republiky. Oznámil to v nedeľu večer v televízii Nova. V pondelok požiada o dôveru predsedníctvo hnutia. Pokiaľ ju získa, obráti sa na poslancov, aby jeho kandidatúru podporili. Chce hlavne hájiť záujmy českých občanov, povedal.

„Keď vidím, ako nefunguje vláda, ako nepomáha ľuďom, aká je neakčná, tak som sa rozhodol do toho ísť,“ vyhlásil Babiš. „Zajtra požiadam predsedníctvo hnutia o podporu a následne požiadam našich poslancov o podporu,“ dodal.

Od začiatku, keď ako podnikateľ vstúpil do politiky, mal a má podľa svojich slov jediný cieľ – „aby sa ľuďom v našej krajine žilo lepšie“. Myslí si, že príliš veľké šance na zvolenie nemá. „Ale som veľký bojovník a urobím všetko pre to, aby som ľudí presvedčil, že som dobrý kandidát na prezidenta,“ dodal.

Andrej Babiš je podľa predsedníčky poslaneckého klubu Aleny Schillerovej najsilnejšou a najvýraznejšou politickou osobnosťou v Českej republike. Vo vyjadrení pre ČTK uviedla, že je nadšená, že sa Babiš rozhodol o post prezidenta uchádzať. Podpredseda, hajtman Moravskosliezskeho kraja Ivo Vondrák oznámil, že nemal informáciu o tom, že Babiš v nedeľu kandidatúru oznámi.

V pondelok dopoludnia bude Babišovu kandidatúru schvaľovať predsedníctvo opozičného hnutia. „Zjavne sa predpokladá zo strany predsedníctva iba formálne potvrdenie,“ uviedol Vondrák. Na otázku, či mal informácie o tom, že Babiš dnes svoje zámery oznámi, uviedol: „Nemal a asi ma to ani neprekvapuje.“

Podľa Schillerovej má Babiš ako bývalý premiér množstvo dôležitých kontaktov medzi zahraničnými štátnikmi a jeho názory a postoje sú každému dobre známe. „Celú dobu som ho presviedčala, že on bude tým najlepším kandidátom hnutia, a samozrejme ho podporím aj zajtra na predsedníctve. Bol by výborným prezidentom,“ dodala.

Muž, ktorý strávil 38 rokov vo väzení za vraždu, je prepustený po tom, čo dôkazy DNA poukazujú na inú osobu

Babiš vyrazí na nové turné

Babiš sa v nedeľu popoludní zišiel na zámku v Lánoch s prezidentom Milošom Zemanom. Politici po schôdzke novinárom neposkytli vyjadrenie. Babiš na Nove povedal, že so Zemanom preberali dianie vo svete aj doma, hlavne ekonomickú situáciu, životnú úroveň občanov a fungovanie vlády.

Server Zoznam Správy dnes napísal, že centrála hnutia vydala regionálnym organizáciám pokyn, aby hľadali vhodné miesta pre Babišove nové cesty po republike, ktoré by mali začať v novembri. V lete Babiš obchádzal krajinu v obytnom vozidle, tvrdil, že nejde o jeho osobnú kampaň.

Prvé kolo prezidentských volieb sa bude konať 13. a 14. januára, prípadné druhé o dva týždne neskôr. Najsilnejšej podpore sa podľa posledných prieskumov teší armádny generál vo výslužbe a bývalý náčelník vojenského výboru NATO Petr Pavel. K jeho najvážnejším súperom by zrejme spolu s Babišom patrila bývalá rektorka Mendelovej univerzity Danuša Nerudová.

Z ostatných kandidátov majú šancu na významnejšiu podporu senátori Pavel Fischer a Marek Hilšer, podnikateľ Karel Janeček a odborár Josef Středula. V prieskumoch sa objavujú aj bývalá predsedníčka Energetického regulačného úradu Alena Vitásková, poslanec SPD Jaroslav Bašta, bývalý rektor Karlovej univerzity Tomáš Zima alebo podnikateľ Tomáš Březina.

Halloweenské oslavy v Soule neprežilo vyše 150 ľudí, udupal ich dav

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA