Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

USA: Kroky Ruska v ZNPP predstavujú vážne riziko jadrovej havárie

Zverejnené:

Upravené: 25. augusta 2022 o 20:45

299

Zdroj: cvdvn.net

REKLAMA

Globalnews

Vysoký predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí vo štvrtok varoval, že kroky Ruska v jadrovej elektrárni Zaporizhzhia zvyšujú riziko možného uvoľnenia žiarenia. Uvádza to CNN.

„Rusko vytvorilo vážne riziko jadrovej udalosti, nebezpečného uvoľnenia žiarenia, ktoré by mohlo ohroziť nielen obyvateľov a životné prostredie Ukrajiny, ale ovplyvniť aj susedné krajiny a celé medzinárodné spoločenstvo,“ uviedla námestníčka ministra zahraničných vecí USA pre kontrolu zbraní a medzinárodnú bezpečnosť Bonnie Jenkinsová.

Jenkins opäť vyzval Rusko, aby zastavilo vojenské aktivity okolo jadrovej elektrárne. Zdôraznila tiež, že je dôležité, aby Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu mohla navštíviť a skontrolovať zariadenie. Neposkytla žiadne podrobnosti o návšteve, ktorú vedúci agentúry vo štvrtok označil za „bezprostrednú“.

Jenkinsová počas brífingu novinárom povedala, že nemôže potvrdiť správy o odpojení stanice od siete, ale povedala, že „sme veľmi znepokojení odstavením akejkoľvek inej elektrárne; veľmi nás znepokojuje akákoľvek činnosť, ktorá sa odohráva, najmä preto, že nemáme dostatočný prístup k tomu, aby sme videli, čo sa skutočne deje a aký by mohol byť okamžitý vplyv toho, čo sa tam deje.“

Putin podpísal dekrét o zvýšení armády na počet 2 miliónov ľudí

Jenkins nepovedal, či sa diskutovalo o tom, ako zmierniť potenciálnu jadrovú katastrofu.

„Je zrejmé, že existuje uznanie možného problému. Všetci máme obavy z možnej jadrovej havárie. Všetci sa obávame možného úniku žiarenia v dôsledku nezodpovedných krokov Ruska. Takže by som len povedala, že si to všetci uvedomujeme a berieme to do úvahy,“ povedala.

Ako bolo oznámené, vo štvrtok 25. augusta v dôsledku konania okupantov po prvýkrát v histórii došlo k úplnému odpojeniu jadrovej elektrárne Zaporizhzhia od elektrickej siete.

Parlamenty siedmich krajín EÚ vyzvali na nové sankcie voči Rusku vrátane víz

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA