Sociálne siete

ZAHRANIČIE

USA: Pre smrť Afroameričana Daniela Prudea sa už tretiu noc konali protesty

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 10:24

245

large  fdcd

REKLAMA

6. september 2020 12:30 SITA, redakcia

ROCHESTER 5. septembra (SITA/AP) – Smrť Afroameričana Daniela Prudea, ktorý v marci zomrel po konfrontácii s políciou, viedla už k tretej noci protestov v meste Rochester v štáte New York. Demonštranti požadovali vyvodenie väčšej zodpovednosti za to, ako sa celý incident odohral, a legislatívu, ktorá má zmeniť spôsob, akým orgány reagujú na mimoriadne situácie v oblasti duševného zdravia.

Podľa polície protesty vyústili do 11 zatknutí. Policajti na aktivistov v snahe odohnať ich od sídla polície použili okrem iného chemický sprej, píše agentúra AP. Demonštranti zase odpaľovali ohňostroje a podpálili autobusovú zastávku.

Protesty v uliciach Rochesteru začali po tom, čo Prudeova rodina tento týždeň zverejnila video z policajnej kamery, ktoré zachytáva marcový incident v Rochestri. Na ňom vidno ako nahému spútanému Prudeovi, ktorý mal duševné problémy, policajti na ulici na hlavu nasádzajú špeciálny vak, ktorý mal zabrániť, aby na nich pľuval, a následne mu tvár dve minúty pritláčajú k ceste. Muž zomrel o týždeň neskôr v nemocnici. Súdny lekár rozhodol, že to bolo zabitie.

Sedem policajtov, ktorí sa na zásahu zúčastnili, už suspendovali. Policajná únia však tvrdí, že konali podľa výcviku a protokolov.

Podľa zástancov spomínanej legislatívy Prudeova smrť dokazuje, že konanie policajtov ukazuje, ako je polícia nepripravená na zaobchádzanie s ľuďmi, ktorí majú duševné problémy. Organizácia The National Alliance on Mental Illness v piatok uviedla, že prítomnosť polície pri takýchto prípadoch môže byť „receptom na katastrofu“. Prudeova smrť „je ďalšia strašná tragédia, ale príbeh, ktorý nám nie je cudzí. Ľudia v kríze si zaslúžia pomoc, nie putá,“ vyjadrila sa organizácia v stanovisku.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA