Sociálne siete

ZAHRANIČIE

JAPONSKO: Pre tajfún Haishen nariadili evakuáciu viac ako 200-tisíc obyvateľov

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 10:25

238

large  aea

REKLAMA

6. september 2020 12:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA 6. septembra (SITA) – Japonské úrady nariadili evakuáciu viac ako 200-tisíc ľudom z oblastí, ktorým hrozí blížiaci sa tajfún Haishen. Ten by mal podľa predpovedí v nedeľu zosilnieť a priniesť so sebou lejaky, búrlivý príliv a vietor o rýchlosti viac ako 160 kilometrov za hodinu. Pre živel už uzavreli továrne, školy a podniky v západnom Japonsku a zrušili stovky letov a vlakových spojení. V súvislosti s Haishenom by sa mala v nedeľu mimoriadne stretnúť vláda, uvádza spravodajský portál BBC.

Tajfún by mal v nedeľu prejsť okolo ostrova Kjúšu a v pondelok dosiahnuť pevninu v Južnej Kórei. Japonská meteorologická agentúra podľa svojho vyhlásenia pravdepodobne nevydá najvyššiu výstrahu pred tajfúnom, no obyvatelia by mali byť čo najopatrnejší v prípade možných rekordných dažďov a vysokých vĺn pozdĺž pobrežia. Predstaviteľ agentúry Jošihisa Nakamoto novinárom povedal, že veľké prílivy by tiež mohli v nízko položených oblastiach spôsobiť záplavy, najmä v blízkosti ústí riek.

V dôsledku Haishenu úrady vyzvali ľudí, aby sa presunuli do určených úkrytov v školách či komunitných centrách. Výzva sa týka aj všetkých 36-tisíc obyvateľov mesta Goto v prefektúre Nagasaki, ktoré by tajfún mohol zasiahnuť priamo. Podľa miestnych médií sa však niektorí ľudia rozhodli radšej hľadať útočisko v hoteloch, aby znížili riziko šírenia koronavírusu v preplnených verejných úkrytoch.

Japonská pobrežná stráž pre Haishen pozastavila pátranie po nezvestných námorníkoch z nákladnej lode, ktorá sa potopila počas tajfúnu Maysak. Ten bol jeden z najsilnejších za ostatné roky a zasiahol región pred pár dňami. Loď Gulf Livestock 1, ktorá viezla takmer 6 000 kráv a 43 členov posádky, zmizla z radarov v stredu. Dosiaľ len troch členov posádky zachránili živých.

Pôvodný článok:
https://www.bbc.com/news/world-asia-54046150

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA