Sociálne siete

ZAHRANIČIE

USA uvalili sankcie na producenta palmového oleja, firma chce očistiť svoje meno

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 9:38

196

palmovy olej eaea

REKLAMA

1. október 2020 11:00 SITA, redakcia

KUALA LUMPUR 1. októbra (SITA/AP) – Malajzijský producent palmového oleja FGV Holdings Berhad sa vo štvrtok zaviazal k „očisteniu svojho mena“ po tom, čo Spojené štáty americké zakázali dovoz jeho výrobku pre obvinenia z nútenej práce a iného zneužívania.

Americký úrad colnej a hraničnej ochrany v stredu uvalil sankcie na dovoz produktov spomenutej spoločnosti s tým, že zaznamenal dôkazy o nútenej práci vrátane obáv o deti a ďalšom zneužívaní, napríklad fyzickom a sexuálnom násilí. Úrad pristúpil k tomuto kroku niekoľko dní po tom, ako vyšetrovanie agentúry AP zistilo, že za miliardovými ziskami z produkcie palmového oleja sa skrýva trápenie miliónov pracovníkov z najchudobnejších kútov Ázie.

Palmovému oleju je prakticky nemožné sa vyhnúť. Na etiketách býva často zamaskovaný ako prísada pomenovávaná pod viac ako 200 názvami. Nachádza sa zhruba v polovici výrobkov na pultoch supermarketov a vo väčšine kozmetických značiek. Je obsiahnutá vo farbách, pesticídoch a pilulkách. Nachádza sa tiež v krmive pre zvieratá, biopalivách a dokonca aj v dezinfekčných prostriedkoch na ruky.

Až 85 % svetovej produkcie palmového oleja v hodnote asi 65 miliárd dolárov pochádza z Malajzie a Indonézie. Agentúra AP urobila rozhovory s takmer 130 súčasnými a bývalými zamestnancami približne dvoch desiatok spoločností vyrábajúcich palmový olej, ktorí pochádzali z ôsmich krajín a pracovali na plantážach v Malajzii a Indonézii.

Takmer všetci sa sťažovali na zaobchádzanie s nimi. Niektorí tvrdili, že ich oklamali, vyhrážali sa im, zadržiavali ich proti ich vôli alebo boli nútení odpracovať nesplatiteľné dlhy. Iní uviedli, že boli pravidelne obťažovaní úradmi či zadržiavaní v preplnených vládnych zariadeniach.

Spoločnosť FGV Holdings Berhad uviedla, že všetky tieto problémy boli predmetom verejnej diskusie už v minulosti, pričom od roku 2015 podnikla niekoľko krokov pre nápravu situácie. „FGV je sklamaná z tohto rozhodnutia, keďže v ostatných rokoch sme podnikli konkrétne kroky na splnenie záväzku dodržiavať ľudské práva a pracovné normy,“ uvádza sa vo vyhlásení firmy, ktorá zároveň odmietla, že by bola akýmkoľvek spôsobom zapojená do náboru a zamestnávania utečencov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA