Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

USA žalujú Google za jeho „dominanciu“ digitálnej reklamy

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2023 o 19:17

748

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Americké ministerstvo spravodlivosti podalo žalobu na internetového giganta Google

Spoločnosť podľa rezortu zneužíva v oblasti digitálnej reklamy svoje dominantné postavenie. K žalobe sa pridalo osem amerických štátov vrátane Kalifornie, domovského štátu firmy. S odvolaním sa na súdny dokument o tom informovala agentúra Reuters. Google zatiaľ na žiadosť nereagoval.

Spoločnosť Google použila nezákonné prostriedky, ktoré sú v rozpore s hospodárskou súťažou a vylučujú ostatné firmy. Chcela tak eliminovať alebo značne znížiť akékoľvek ohrozenie svojho dominantného postavenia v oblasti digitálnych reklamných technológií,“ uviedlo ministerstvo vo svojej žalobe. Rezort súd požiadal, aby spoločnosti Google uložil povinnosť zbaviť sa služby Google Ad Manager, vrátane nástroja na nákup reklamy AdX.

Ide o druhú federálnu protimonopolnú žalobu podanú proti Googlu, ktorá tvrdí, že spoločnosť porušuje protimonopolné zákony tým, ako získava alebo udržiava svoje dominantné postavenie. Žaloba ministerstva spravodlivosti podaná v roku 2020 sa zameriava na monopolné postavenie Googlu v oblasti vyhľadávania a jej súdne prejednávanie je naplánované na september.

Hoci Google zostáva s veľkým náskokom lídrom trhu, jeho podiel na príjmoch z digitálnej reklamy v USA sa znižuje. Minulý rok predstavoval podľa spoločnosti Insider Intelligence jeho podiel na tamojšom trhu 28,8 %, zatiaľ čo v roku 2016 to bolo 36,7 %. Reklama predstavuje približne štyri pätiny tržieb Googlu.

Akcie spoločnosti, ktorá patrí do skupiny Alphabet, okolo 19:35 SEČ odpisovali 1,3 %.

Pápež František sa prvýkrát stretol so všetkými hlavami ukrajinských cirkví

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA