Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Útočník z Floridy dostal za vraždu 17 ľudí v škole doživotie

Zverejnené:

Upravené: 3. novembra 2022 o 12:17

272

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Floridský súd dnes udelil doživotný trest väzenia bez možností prepustenia Nikolasovi Cruzovi, ktorý v škole v meste Parkland na Floride v roku 2018 zastrelil 17 ľudí. 

Podľa agentúry AP nemala sudkyňa Elizabeth Schererová na výber, pretože už skôr porota odmietla udeliť dvadsaťštyriročnému strelcovi trest smrti.

Sudkyňa vyniesla 17 doživotných trestov za vraždu. Ďalších 17 doživotí potom Cruz dostal za pokus o vraždu ľudí, ktorí boli zranení.

Dnešný trest sa očakával, pretože porota, ktorá prípad posudzovala, sa v polovici októbra nezhodla na udelení trestu smrti. Podľa floridských zákonov musia s hrdelným trestom súhlasiť všetci členovia porty.

Putin nariadil, aby sa zabezpečila konkurencia výrobcov armádnej technik

Pred vynesením trestu sudkyňa Schererová umožnila rodinným príslušníkom obetí, aby sa vyjadrili. Tí sa na Cruza tvrdo oborili. „Toto stvorenie nemá žiadnu hodnotu, ktorá by ho vykúpila,“ povedal Max Schachter, ktorého štrnásťročný syn Alex zomrel, keď ho Cruz zastrelil oknom v triede. „Dúfam, že ďalší väzni, s ktorými sa vo svojom novom živote stretneš, tí spôsobia bolesť, dúfajme, že opakovane a sedemnásťkrát, kým nebudeš prosiť o milosť, rovnako ako tvoje obete,“ odkázal Schachter strelcovi bez toho, aby vyslovil jeho meno.

Niektorí príbuzní obetí tiež kritizovali floridské zákony, ktoré vyžadujú jednomyseľnosť pre udelenie trestu smrti, či počínanie obhajcov. Tí okrem iného tvrdili, že nadmerné pitie Cruzovej biologickej matky spôsobilo, že páchateľ má poškodený mozog a nedokáže sa ovládať.

Cruz na školu, z ktorej bol predtým vylúčený, zaútočil, keď mal 19 rokov. Medzi jeho obeťami boli študenti aj zamestnanci školy. Podľa agentúry AP ešte súdna porota v USA nikdy neposudzovala masovú streľbu s toľkými obeťami, ako bol masaker z Parklandu.

Halloweenska tlačenica v Soule: Polícia nereagovala dostatočne, priznal jej šéf

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA