Sociálne siete

ZAHRANIČIE

V humanitárnej núdzi sa ocitlo zhruba 2,3 milióna detí v etiópskom štáte Tigray

Predpokladá sa, že v doterajšom priebehu konfliktu zahynuli tisíce osôb, zatiaľ čo asi 50-tisíc ľudí utieklo do susedného Sudánu.

Zverejnené:

Upravené: 16. decembra 2020 o 2:30

258

large Britain Challenge Study  dacdbdfc beca
ZDROJ: SITA/ (AP Photo/Nariman El-Mofty)

REKLAMA

16. december 2020 02:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Organizácia Spojených národov (OSN) upozorňuje, že približne 2,3 milióna detí v etiópskom štáte Tigray je odrezaných od humanitárnej pomoci. Humanitárne organizácie tvrdia, že napriek rokovaniam s etiópskou vládou sa nedokážu dostať do spomenutého regiónu. Informoval o tom britský spravodajský portál BBC.

„Ochrana týchto detí, z ktorých mnohé sú utečencami a sú interne presídlené, musí predstavovať prioritu. Žiadame o urgentný, nepretržitý, bezpodmienečný a nestranný humanitárny prístup ku všetkým rodinám v núdzi, nech sú kdekoľvek,“ uviedol vo vyhlásení Detský fond OSN (UNICEF).

Etiópske federálne sily a Ľudový oslobodzovací front Tigray (TPLF) sa dostali do ozbrojených stretov 4. novembra po tom, čo etiópsky premiér Abiy Ahmed, inak držiteľ Nobelovej ceny za mier, obvinil vládu Tigray z útoku na vojenskú základňu. Uprostred politických reforiem navyše obe vlády, federálna aj regionálna v Tigray, považujú tú druhú za nezákonnú.

Federálna vláda tvrdí, že má tento región pod kontrolou a ozbrojený konflikt sa skončil. TPLF však oponuje, že boje stále trvajú hneď v niekoľkých oblastiach. Predpokladá sa, že v doterajšom priebehu konfliktu zahynuli tisíce osôb, zatiaľ čo asi 50-tisíc ľudí utieklo do susedného Sudánu.

Ešte v septembri sa v približne šesťmiliónovom Tigray uskutočnili miestne voľby. Konali sa proti vôli federálnej vlády, čo ešte zvýšilo politické napätie. Minulý mesiac sa federálna vláda rozhodla financovať tento región, no obišla regionálnu vládu a finančné prostriedky poskytla priamo tamojším miestnym samosprávam.

Tento krok výrazným spôsobom rozhneval predstaviteľov TPLF, ktorý bol pred nástupom súčasného premiéra do funkcie v roku 2018 dominantnou súčasťou etiópskej vládnej koalície.

https://www.bbc.com/news/world-africa-55327559

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA