Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

V Indii bol predaj cukrovej vaty zakázaný

Zverejnené:

Upravené: 26. februára 2024 o 14:29

232

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

V Indii zakázali predaj cukrovej vaty po tom, čo sa vo vzorkách zozbieraných na miestnych plážach našla karcinogénna látka rodamín-B (rodamín-B).

Podľa The Indian Express môže rodamín-B spôsobiť rakovinu.

Nedávno Satish Kumar, špecialista na bezpečnosť potravín v Chennai, Tamil Nadu, a jeho tím prepadli jednu z miestnych pláží. Zistili, že sladkosti tam vyrábali jednotliví predajcovia a nie registrované firmy.

Laboratórne testy odhalili chemickú zlúčeninu rodamín-B vo vzorkách, vďaka čomu vata zmení farbu na jasne ružovú. Okrem toho sa používa na farbenie látok, kozmetiky a atramentov.

Rodamín-B ako potravinárske farbivo už bol zakázaný v Európe a Kalifornii. Štúdie potvrdzujú, že zvyšuje riziko rakoviny. U myší a potkanov, ktorým bola táto látka injekčne podaná pod kožu, sa vyskytli lokálne sarkómy (malígne novotvary).

Vzhľadom na to miestna vláda oznámila zákaz predaja cukrovej vaty s touto zlúčeninou. Použitie látky ako prísady pri výrobe potravín sa sľubuje, že bude potrestané zákonom.

Predtým Coca-Cola a Pepsi obsahovali zložku, ktorá môže byť tiež karcinogénna. Hovoríme o hnedom umelom farbive, ktoré pravdepodobne spôsobuje rakovinu.

Okrem toho agentúra pre výskum rakoviny Svetovej zdravotníckej organizácie označila sladidlo aspartám za možný zdroj karcinogénu. Používa sa na výrobu Coca-Coly bez cukru a žuvačiek.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA