Sociálne siete

DOMOV

Poľskí poľnohospodári zablokovali kontrolný bod na hranici s Nemeckom

Zverejnené:

Upravené: 26. februára 2024 o 14:16

266

Zdroj: Pixabay

REKLAMA

Globalnews

Poľskí farmári na protest zablokovali kontrolný bod na hranici s Poľskom neďaleko Frankfurtu nad Odrou. Informoval Der Spiegel.

Očakáva sa, že blokáda diaľnice pri Frankfurte nad Odrou poľskými poľnohospodármi oneskorí dopravu v Brandenbursku do pondelkového popoludnia. Polícia vyzvala najmä dopravcov, aby sa vyhli diaľnici A12, ak je to možné.

Mal by sa použiť hraničný priechod Pomellen na diaľnici 11 v Meklenbursku-Predpomoransku a hraničný priechod Forst na diaľnici 13. Aj tí, ktorí cestujú autom, by si mali zvoliť iné trasy.

Mnohé nákladné autá, autá a autobusy boli v nedeľu nútené ísť obchádzkou, pretože traktory boli zaparkované kilometre na poľskej strane. V Poľsku poľnohospodári vytvorili konvoj traktorov na diaľnici 2 – predĺžení diaľnice A12 na poľskej strane – na hraničnom priechode Šwieck.

V nedeľu večer na mestskom moste vo Frankfurte nad Odrou na nemeckej strane zablokovali dopravu aj traktory, dodávky a nákladné autá. V Nemecku poľnohospodári protestujú predovšetkým proti plánovanému zníženiu dotácií na poľnohospodársku naftu.

Podľa poľských médií niektorí poľnohospodári čakajú vo svojich autách – a väčšinou čakajú na stretnutie s premiérom Donaldom Tuskom a stiahnutie politiky zelenej dohody EÚ.

„Čakáme na premiéra,“ píše sa na jednom z transparentov umiestnených na autách farmárov. „Politiky EÚ ničia poľnohospodárov“ je ďalší slogan, ktorý pripravili protestujúci.

Očakáva sa, že blokáda potrvá do 13:00, ale zatiaľ ide o varovný protest. Je možné, že bude pokračovať, alebo dôjde k ďalším blokádam.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA