Sociálne siete

ZAHRANIČIE

V krajine blokujú spravodajské portály, noviny netlačia pre údajnú technickú poruchu

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 10:38

227

large belarus telegram  ccdcfdabadd scaled  cca

REKLAMA

22. august 2020 16:30 SITA, redakcia

MINSK 22. augusta (SITA) – Úrady v Bielorusku zablokovali množstvo spravodajských webov informujúcich o dianí v krajine, ktorá sa už takmer dva týždne otriasa vo vlne protestov proti autoritárskemu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi.

Bieloruská asociácia novinárov v sobotu vyhlásila, že bolo zablokovaných vyše 20 webov a médií, vrátane Spojenými štátmi americkými podporovanej rozhlasovej stanice Radio Svaboda či poľskej satelitnej televízie Belsat, ktorá mapuje hlavne Bielorusko. V piatok zastavilo štátne vydavateľstvo tlač nezávislých periodík Vôľa ľudu a Komsomoľská pravda, údajne pre technickú poruchu.

Demonštrácie v Bielorusku vypukli po prezidentských voľbách 9. augusta. Protestujúci neuznávajú ich výsledky a požadujú odchod Lukašenka, ktorý v krajine vládne od roku 1994. Doposiaľ bolo v Bielorusku zadržaných takmer 7-tisíc ľudí, stovky utrpeli zranenia a najmenej dvaja ľudia zahynuli. Polícia rozháňala davy zábleskovými granátmi, slzným plynom, gumovými projektilmi a demonštrantov tiež bila.

Kým na opozičných protestoch sa pravidelne zúčastňujú tisíce ľudí, do sobotňajšej akcie na podporu Lukašenka sa zapojilo len asi 25 prívržencov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA