Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

V Odese je po náletoch 1,5 milióna ľudí bez prúdu, výpadky potrvajú dlho

Zverejnené:

Upravené: 11. decembra 2022 o 13:55

229

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

V ukrajinskom prístavnom meste Odesa a jej okolí zostalo po ruských náletoch iránskymi dronami 1,5 milióna ľudí bez prúdu. 

V sobotu to vo svojom pravidelnom večernom prejave uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Situácia je podľa neho veľmi obtiažna, k elektrickej sieti je pripojená iba kritická infraštruktúra. Úrady navrhli ľuďom odchod z oblasti, výpadky podľa nich potrvajú dlho.

V noci na sobotu letelo na Odese 15 bezpilotných lietadiel typu Šáhed-136 iránskej výroby, ukrajinskej armáde sa ich podarilo desať zostreliť, uviedol Zelenskyj. O rovnakom útoku v sobotu ráno informovalo ukrajinské letectvo. Podľa Zelenského je to „zámerne šikanovanie a snaha priviesť mesto ku katastrofe“.

Technici sa pokúšajú poškodenú energetickú infraštruktúru opraviť, ale pravdepodobne to potrvá dlhšie ako po predchádzajúcich útokoch, upozornili úrady podľa serveru Ukrajinska pravda.

„Odesa a takmer celý región zostávajú bez elektriny,“ uviedli úrady. Elektrina možno nepôjde „dni, dokonca týždne, a je možné, že až dva až tri mesiace. Pokiaľ pre vás bude ťažké zaobísť sa bez elektriny a budete mať možnosť dočasne opustiť mesto Odesa do Odesskej oblasti alebo mimo nej, potom to odporúčame,“ cituje úrady Ukrajinska pravda.

Zelenskyj vyzval obyvateľov postihnutej oblasti, aby si vzájomne pomáhali a nebáli sa využiť „stanicu nezlomnosti“. V týchto centrách pomenovaných po ukrajinskom vzdore voči ruskej vojenskej agresii sa obyvatelia môžu ohriať, nabiť si mobilné telefóny, občerstviť sa a dať si horúce nápoje.

Dve tretiny Nemcov sú nespokojné s vládou Scholza, ukazuje prieskum

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA