Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Dve tretiny Nemcov sú nespokojné s vládou Scholza, ukazuje prieskum

Zverejnené:

Upravené: 8. decembra 2022 o 15:39

466

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Dve tretiny Nemcov sú nespokojné s vládou kancelára Olafa Scholza. Naopak spokojná je viac ako štvrtina. 

Ukázal to prieskum pre agentúru DPA pri príležitosti prvého výročia vzniku koaličnej vlády sociálnych demokratov (SPD), slobodných demokratov (FDP) a Zelených, ktorý pripadá na 8. decembra.

Veľmi nespokojných je s kabinetom 64-ročného kancelára 66 percent opýtaných, opačný postoj zastáva 26 percent.

Scholz doterajší výkon svojej vlády vidí odlišne a v stredu na jej zasadnutí poznamenal, že toho veľa dokázala. Ministry za to odmenil tabuľkou čokolády s jemne horkastou chuťou. „Tá (príchuť) to celkom vystihuje,“ reagovala hojne kritizovaná ministerka obrany Christine Lambrechtová (SPD).

Horko nespokojní sú medzi priaznivcami vládnych strán podľa prieskumu predovšetkým voliči FDP, z ktorých výkony kabinetu kladne hodnotia len 24 percent. U voličov SPD spokojnosť dosahuje 48 percent a u Zelených 56 percent.

Príliš dobre na tom nie je ani sám Scholz, s ktorého prácou je spokojných len 29 percent opýtaných, zatiaľ čo 64 percent ju hodnotí kriticky. Aj po roku od jej odchodu z postu kancelárky považuje 51 percent Nemcov za lepšiu šéfku vlády kresťanskú demokratku Angelu Merkelovú. Exkancelárka, ktorá v poslednej dobe čelí kritike kvôli svojej predchádzajúcej politike voči Rusku, má dokonca aj u voličov SPD viac priaznivcov ako Scholz, a to v pomere 39 ku 37.

Pri všetkej nespokojnosti s vládou očakáva len 31 percent opýtaných, že kabinet skončí predčasne. O opaku je presvedčených 47 percent respondentov.

Zelenskyj sa stal osobnosťou roka podľa časopisu Time

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA