Sociálne siete

ZAHRANIČIE

VESMÍR: Čína sa sťažuje na Muskové satelity

Zverejnené:

Upravené: 28. decembra 2021 o 17:58

786

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Čína sa sťažuje OSN, že sa jej vesmírna stanica Tchien-kung (Nebeský palác) musela tento rok dvakrát vyhnúť stretu so satelitmi siete Starlink amerického miliardára Elona Muska.

Peking podal v decembri sťažnosť na príslušnú agentúru OSN. Spoločnosť SpaceX, ktorá satelity vypúšťa, správu nekomentovala.

Podľa Pekingu kolízia medzi stanicou a satelitmi zo siete Starlink hrozila tento rok dvakrát, 1. júla a 21. októbra. Čína tvrdí, že jej stanica z bezpečnostných a preventívnych dôvodov vykonala manéver, aby sa vyhla riziku stretu.

Po zverejnení informácie čelí Elon Musk a jeho spoločnosť útokom na čínskych sociálnych sieťach. Niektorí používatelia označili Muskove satelity za „vesmírny odpad“, ďalší sa potom domnievajú, že sa jedná o americké kozmické zbrane.

Odborníci dlhodobo varujú pred nebezpečenstvom stretov vo vesmíre a vyzývajú vlády k väčšiemu zdieľaniu informácií.

Na obežnej dráhe je podľa niektorých odhadov vyše tridsaťtisíc satelitov a ďalších umelých telies, z ktorých niektoré sú už nefunkčné.

Hlavným cieľom projektu Starlink je dostupnejší vysokorýchlostný prístup k internetu po celom svete, najmä vo vidieckych a odľahlých oblastiach.

Spoločnosť pôvodne počítala s 1440 satelitmi, ale už získala súhlas pre dvanásť tisíc aparátov a dokonca uvažuje o neskoršom rozšírení siete využívajúcej až tridsaťtisíc družíc. V súčasnosti je vo vesmíre zhruba dvetisíc satelitov patriacich do tejto siete.

NEMECKO: Desiatky tisíc ľudí protestovali proti koronavírusovým opatreniam

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA