Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Viac ako 300 unesených školákov v Nigérii prepustili

Či vláda zaplatila nejaké výkupné, ale nepriblížil.

Zverejnené:

Upravené: 18. decembra 2020 o 11:00

218

large Nigeria Students Kidnapped  cfdcbadecceb ccaa
ZDROJ: SITA/AP Photo/Sunday Alamba

REKLAMA

18. december 2020 11:18 SITA, redakcia

MAIDUGURI – Viac ako 300 školákov, ktorých v severozápadnej Nigérii minulý týždeň uniesli ozbrojenci, prepustili na slobodu. Guvernér štátu Katsina Aminu Bello Masari v štátnej televízii NTA oznámil, že bezpečnostným zložkám odovzdali 314 študentov, ktorých previezli do hlavného mesta štátu. Tam ich pred stretnutím s rodinami vyšetria.

„Myslím, že môžeme povedať, že sme dostali späť väčšinu chlapcov, ak nie všetkých,“ povedal Masari. Či vláda zaplatila nejaké výkupné, ale nepriblížil.

Nigérijský prezident Muhammadu Buhari vo vyhlásení, ktoré zverejnila jeho kancelária, privítal prepustenie chlapcov s tým, že je to „veľká úľava pre ich rodiny, celú krajinu a pre medzinárodné spoločenstvo“. Na margo pobúrenia v krajine pre bezpečnosť na jej severe, prezident pripomenul úspešné úsilia jeho administratívy pri zabezpečení prepustenia ďalších unesených študentov. Vláda si je „vedomá svojej zodpovednosti za ochranu života a majetku Nigérijčanov,“ dodal s tým, že ich čaká veľa práce a región na severozápade je problémom, s ktorým sú rozhodnutí sa vysporiadať.

Strednú chlapčenskú školu v Kankare prepadli ozbrojenci v piatok. V tom čase ju navštevovalo viac ako 800 študentov. Stovky z nich utiekli, ale predpokladalo sa, že viac ako 330 študentov zajali. K útoku sa prihlásila džihádistická skupina Boko Haram, ktorá je presvedčená, že západné vzdelávanie je neislamské.

Vláda uviedla, že s útočníkmi, ktorých pôvodne opísala ako banditov, vyjednávala. Odborníci tvrdia, že útok zrejme vykonali miestne gangy, ktoré tento rok podnikli čoraz smrteľnejšie útoky na severozápade Nigérie, a mohli spolupracovať s Boko Haram. Ozbrojení banditi tento rok v regióne zabili podľa ľudskoprávnej organizácie Amnesty International viac ako 1 100 ľudí.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA