Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Vo Francúzsku sa nakazilo za jediný deň 180 000 ľudí, v Británii 130 tisíc

Zverejnené:

Upravené: 2. januára 2022 o 11:59

878

zdroj: France24

REKLAMA

Globalnews

Francúzsko a Veľká Británia zaznamenali za posledných 24 hodín rekordné počty novo nakazených koronavírusom. 

Na ostrovoch to bolo 129 471 nových prípadov, vo Francúzsku dokonca 179 807. Počet nakazených vo Francúzsku vykazoval vzostupnú tendenciu už v posledných týždňoch. Prvý sviatok vianočnej krajiny prvýkrát ohlásila prelomenie hranice 100 000 nových prípadov.

V pondelok Paríž kvôli rýchlemu šíreniu variantu omikron oznámil ďalšie protiepidemické opatrenia. Počas prvých troch januárových týždňov bude povinnosť nosiť rúška platiť aj vonku v centrách miest. Práca z domu bude povinná najmenej tri dni v týždni v profesiách, kde je to možné.

800 000 ľudí za týždeň

Za posledný týždeň sa v Británii nakazilo vyše 800-tisíc ľudí, čo je takmer 1,2 percenta všetkých obyvateľov. (Británia má cca 67 miliónov obyvateľov). Číslo zverejnené v utorok je o 43 percent vyššie ako počet nakazených v utorok minulý týždeň, keď bol niečo cez 90 tisíc.

Čísla navyše nezahŕňajú údaje zo Severného Írska a Škótska, pretože v čase vianočných sviatkov sa počty v regiónoch hlásia inak.

V ostrovnej krajine však nestúpajú počty mŕtvych, za posledný deň ich bolo 18, za týždeň 588, čo je v medzitýždennom porovnaní o 27 percent menej. V krajine sa rýchlo šíri variant omikron, ktorý je podľa prvých štúdií extrémne nákazlivý, jeho priebeh je ale podľa všetkého miernejší ako v prípade variantu delta.

Rekord aj v Taliansku

Rekordné čísla nákazy zaznamenalo aj Taliansko, kde za posledných 24 hodín pribudlo 78 313 nových prípadov.

Stúpol aj počet obetí na 202 za deň. Krajina zvažuje, že ľuďom očkovaným tromi dávkami skráti karanténu, tá teraz trvá sedem dní, u neočkovaných ľudí desať. Úrady to zdôvodňujú tým, že v prípade veľkého počtu nakazených by v karanténe bolo neúmerne vysoké množstvo ľudí.

„Omikron je veľmi nákazlivý variant. Každý pozitívny má v priemere päť až desať blízkych kontaktov. Ak by sme mali milión nakazených, potom by bolo päť až desať miliónov ľudí v karanténe, a to nie je možné,“ povedal šéf nezávislého výskumného pracoviska GIMBE Nino Cartabellotta.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA