Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Prírodné katastrofy roku 2021 spôsobili miliardové škody po celom svete

Zverejnené:

Upravené: 3. januára 2022 o 11:20

1379

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Hurikán v Spojených štátoch amerických alebo záplavy v Európe – aj to sú príklady prírodných katastrof, ktoré v roku 2021 napáchali škody celkom za 170 miliárd dolárov.

Najväčšie náklady medzi katastrofami roka si vyžiadali následky hurikánu Ida, ktorý stál americkú ekonomiku 65 miliárd dolárov.

Hurikán Ida, tropická búrka, ktorá v auguste zasiahla prudkým dažďom veľkú časť východu Spojených štátov, zabil minimálne 95 ľudí a vzniknuté škody sa vyšplhali na 64 miliárd dolárov, informuje o tom americký spravodajský web Bloomberg.

Tragické boli aj záplavy, ktoré v júli zasiahli Európu, najmä Nemecko. Táto prírodná katastrofa si vyžiadala celkom 240 obetí a ekonomické straty vo výške 43 miliárd dolárov. S týmito prepočtami prichádza britská charitatívna organizácia Christian Aid. Okrem Nemecka záplavy postihli aj iné európske krajiny ako napríklad Švajčiarsko, Rakúsko, Holandsko alebo Belgicko.

Vo Francúzsku sa nakazilo za jediný deň 180 000 ľudí, v Británii 130 tisíc

Záplavy v Číne zabili tristo ľudí

Júlové záplavy v čínskej provincii Che-nan zabili viac ako tri stovky ľudí a spôsobili škody za viac ako sedemnásť miliárd dolárov. V metropole Čeng-čou, voda zabíjala v metre a ulice premenila na dravé rieky, ktoré zo sebou strhávali aj vozidlá. V tamojšom metre zomrelo najmenej štrnásť ľudí a vo vlakovej súprave v ňom uviazlo asi 500 cestujúcich. Starostka mesta oznámila, že ďalších 39 ľudí zomrelo v podzemných parkoviskách.

„Náklady v súvislosti s prírodnými katastrofami spojené s klimatickými zmenami boli tento rok naozaj vážne,“ uviedla vedúca klimatickej politiky v charitatívnej organizácii Christian Aid Kat Kramer. „Je vidieť, že svet v súčasnej dobe nedokáže zaistiť bezpečný a prosperujúci život,“ dodala Kramer.

Autori správy o výške jednotlivých škôd odhadli tieto škody na základe poistených strát, čo znamená, že skutočné náklady na tieto katastrofy budú pravdepodobne ešte vyššie. Výpočty sú zvyčajne vyššie v bohatých krajinách kvôli drahším nehnuteľnostiam a poisteniu.

Ghislaine Maxwell je vinná z napomáhania Epsteinovi pri zneužívaní dievčat

Voda vyhnala milión Sudáncov z domovov

Záplavy tento rok zasiahli aj Južný Sudán, kde kvôli tejto katastrofe museli takmer milión ľudí opustiť svoje domovy. Niektorých obyvateľov Južného Sudánu záplavy uväznili, takže títo ľudia museli jesť trávu a korienky, aby prežili, uviedol predstaviteľ Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov v Južnom Sudáne Arafat Jamal. Ďalší podľa neho šli pešo niekoľko dní, kým sa dostali do regiónov, ktoré veľká voda nepostihla.

Zatiaľ čo východnú Afriku sužovalo sucho, záplavy v Južnom Sudáne zdevastovali aj hospodárske plodiny ako cirok a proso a spôsobili úhyn dobytka. „Čím viac je stratených, tým viac sú ľudia závislí od pomoci,“ poznamenal Jamal.

Zástupcovia organizácie Christian Aid uviedli, že situácia iba potvrdzuje nespravodlivosť klimatickej krízy a že takéto udalosti budú pokračovať, pokiaľ nebudú prijaté konkrétne opatrenia na zníženie emisií. Silné suchá vo východnej Afrike by mali trvať do polovice roku 2022. Uviedol to riaditeľ kenského think-tanku Power Shift Africa Mohamed Adow.

Parížska dohoda o globálnom otepľovaní, ktorej cieľom je udržať nárast globálnej teploty pod hodnotou jeden a pol stupňa Celzia, nedosiahne svoje ciele, pokiaľ nebudú prijaté naliehavejšie opatrenia, uvádza správa od Christian Aid.

Tento rok v novembri sa konala konferencia COP26 v škótskom Glasgowe, kde sa predstavitelia takmer 200 krajín zhodli na spoločnom znení dohody o ďalšom postupe v boji s klimatickými zmenami. Hoci pôvodné znenie dohody bolo navrhnuté tak, že dôjde k úplnému zavrhnutiu používania uhlia na výrobu elektrickej energie, nakoniec dohoda hovorí o jednoduchom odklone od uhlia. Formulácia záväzku bola na poslednú chvíľu takto oslabená pod tlakom Číny a Indie.

„Bolo horkým sklamaním opustiť COP26 bez fondu založeného na pomoc ľuďom, ktorí trpia trvalými stratami spôsobenými zmenou klímy,“ povedal Nushrat Chowdhury, poradca Christian Aid pre klimatickú spravodlivosť v Bangladéši. „Uvedenie tohto fondu do života musí byť v roku 2022 globálnou prioritou,“ dodal Chowdhurry.

Severná Kórea vyzýva armádu, aby sa spojila za Kim Čong-una na 10. výročie vodcu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA