Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Výbuch v Bejrúte si vyžiadal minimálne stovku obetí a tisícky zranených

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 11:45

242

vybuch ac

REKLAMA

5. august 2020 10:30 SITA, redakcia

BEJRÚT 5. augusta (SITA) – Pri utorňajšej masívnej explózii v prístave libanonskej metropoly Bejrút zahynulo najmenej sto ľudí. Podľa tamojšieho Červeného kríža bolo zranených vyše 4000 osôb. Výbuch pocítili v niekoľkých častiach mesta, pričom spôsobil rozsiahle škody v okruhu niekoľkých kilometrov.

Podľa veliteľa vnútorných bezpečnostných síl Imada Osmana explózia nastala v skladových priestoroch, kde uchovávali vysoko výbušné látky. Libanonský premiér Hassan Diab vyhlásil, že v bejrútskom prístave vybuchlo 2750 ton dusičnanu amónneho a „všetci zodpovední za tento incident zaplatia“.

Príčina explózie zatiaľ zostáva nejasná, ale libanonské orgány pracujú s predpokladom, že to bola nehoda a nie úmyselný čin. Americký prezident Donald Trump však po rozhovoroch s vojenskými predstaviteľmi USA nadobudol pocit, že výbuch vyzeral ako bombový útok. „Spojené štáty sú pripravené pomôcť Libanonu,“ povedal počas vystúpenia v Bielom dome. Predovšetkým lekársku a humanitárnu pomoc Libanončanom okamžite ponúkli aj Izrael, Saudská Arábia a Veľká Británia.

V samotnom Bejrúte označili výbuch za najsilnejší v histórii mesta, ktoré v minulosti postihli konflikty so susedným Izraelom, pravidelné bombové a teroristické útoky. „Apokalypsa,“ hlásilo z úvodnej strany stredajšie vydanie libanonského denníka L’Orient Le Jour. Ďalšie periodikum al-Akhbar ponúklo fotografiu zničeného prístavu so slovami „Veľký kolaps“. „Bol to skutočný horor. Od čias občianskej vojny som nič také nevidel,“ povedal obyvateľ Bejrútu Marwan Ramadan, ktorý sa v čase výbuchu nachádzal asi 500 metrov od prístavu a tlaková vlna ho zrazila k zemi.

Explózia v Bejrúte môže mať silný dopad na libanonské hospodárstvo. V zničených skladoch bolo približne 85 % všetkých zásob obilia v krajine, ktoré je po kontaminácii nepoužiteľné. Minister hospodárstva a obchodu Raoul Nehme však občanov ubezpečil, že Libanon má stále dostatok pšenice pre vlastné potreby.

Agentúra AP prirovnala utorňajší výbuch k nešťastiu z roku 1947, keď sa loď v americkom Texase prepravujúca asi 2200 ton chemickej zlúčeniny vznietila a spôsobila sériu výbuchov v neďalekých ropných zariadeniach a chemickej továrni. Pri katastrofe vtedy zomrelo 575 ľudí a ďalších 4000 utrpelo zranenia.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky as.com.

Pôvodný článok:
https://en.as.com/en/2020/08/04/latest_news/1596573590_545325.html

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA