Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Pripomenuli si 75. výročie zhodenia atómovej bomby na Hirošimu

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 11:44

271

large  c bc b edfa phprdbh ffc

REKLAMA

6. august 2020 15:30 SITA, redakcia

HIROŠIMA 6. augusta (SITA/AP) – Ľudia, ktorí prežili zhodenie prvej atómovej bomby, sa vo štvrtok v menšom počte zišli pri Hirošimskom pamätníku mieru, aby si pripomenuli 75. výročie útoku. Mnohí z nich pritom vyzývali svet a svoju vládu, aby urobili viac pre zákaz jadrových zbraní.

Nárast prípadov nákazy novým koronavírusom v Japonsku spôsobil, že sa na podujatí zúčastnilo omnoho menej ľudí, ako zvyčajne, no ich odkaz bol o to naliehavejší. Zatiaľ čo sa ich počty znižujú, keďže ich priemerný vek je okolo 83 rokov, mnohé krajiny posilňujú alebo ďalej udržiavajú svoj jadrový arzenál a samotná japonská vláda odmieta podpísať dohodu o zákaze jadrových zbraní.

Preživší, ich príbuzní a oficiálni predstavitelia si výbuch pripomenuli minútou ticha o 8:15 miestneho času.

Spojené štáty zhodili 6. augusta 1945 na Hirošimu prvú bombu, ktorá zničila mesto a zabila 140-tisíc ľudí. O tri dni neskôr zhodili druhú na mesto Nagasaki, kde zahynulo ďalších 70-tisíc ľudí. Japonsko je dodnes jedinou krajinou, ktorá sa stala terčom jadrového útoku.

Nasledujúce desaťročia však sprevádzalo zhromažďovanie zbraní v mene studenej vojny, pričom napätie medzi niektorými krajinami pretrváva aj do dnešných dní.

Premiér Šinzó Abe v príhovore na ceremónii skonštatoval, že svet bez nukleárnych zbraní nemožno dosiahnuť zo dňa na deň a musí sa začať dialógom.

Starosta Hirošimy Kazumi Macui vo svojom príhovore vyzval svetových lídrov, aby sa vážnejšie zaviazali k odzbrojeniu, pričom upozornil aj na zlyhania Japonska. „Žiadam japonskú vládu, aby vzala na zreteľ žiadosť preživších podpísať, ratifikovať a stať sa zmluvnou krajinou dohody o zákaze jadrových zbraní,“ vyzval Macui s tým, že Japonsko, ako jediná krajina, ktorá prežila jadrový útok, musí presvedčiť verejnosť na celom svete, aby sa zjednotila v duchu Hirošimy.

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres vo videu z New Yorku odkázal, že jediným spôsobom, ako úplne eliminovať nukleárne riziko, je úplne eliminovať nukleárne zbrane.

Štvrtkový ceremoniál poznačila pandémia koronavírusu. Zúčastnilo sa na ňom menej ako tisíc ľudí, čo je asi desatina tých, čo dosiaľ každoročne prichádzali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA