Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Začína sa proces s expolicajtom obvineným z vraždy Georgea Floyda

V pondelok sa začína výber poroty, ktorý bude trvať zhruba tri týždne a zahŕňa odpovedanie na otázky o názore na políciu či súdny systém.

Zverejnené:

Upravené: 8. marca 2021 o 12:49

379

floyd
Foto: SITA/AP Photo/Jeff Wheeler /Star Tribune

REKLAMA

SITA

MINNEAPOLIS  – V pondelok sa výberom poroty začína súdny proces s bývalým minneapoliským policajtom obvineným z vraždy Georgea Floyda. O osude Dereka Chauvina rozhodne 12 porotcov, prípadne aj ďalší dvaja náhradníci, z okresu Hennepin, ktorých vyberú po rozsiahlom kole otázok o ich názoroch na políciu a súdnictvo. Výber poroty by mal podľa očakávaní trvať prinajmenšom tri týždne a prvé argumenty by mali odznieť 29. marca.

Potenciálni porotcovia, ktorí musia mať viac ako 18 rokov, byť americkými občanmi a žiť v spomenutom okrese, dostali dotazníky, ktoré majú určiť ako sú oboznámení s prípadom a či si v tejto súvislosti vytvorili nejaké názory. Okrem iného sa ich pýtajú na predošlé kontakty s políciou, či niekedy protestovali proti policajnému násiliu alebo či veria, že je súdny systém spravodlivý. Na rozdiel od bežného výberu porotcov, budú tentoraz kandidátov vypočúvať samostatne a nie v skupine. Otázky budú klásť zástupcovia oboch strán aj sudca.

Cieľom je vybrať nezaujatých porotcov. Podľa miestneho právnika Mikea Brandta však žalobcovia budú inklinovať k porotcom, ktorí majú priaznivé názory k hnutiu Black Lives Matter alebo ich viac rozhnevala Floydova smrť, zatiaľ čo Chauvinovi právnici budú skôr inklinovať k podporovateľom polície.

Afroameričan George Floyd zomrel 25. mája po tom, ako mu biely policajt Chauvin takmer deväť minút kľačal na krku, zatiaľ čo on lapal po dychu. Chauvina obvinili z vraždy druhého stupňa a zabitia druhého stupňa. Ďalší traja policajti, ktorí boli na mieste – Tou Thao, Thomas Lane and J. Kueng – čelia obvineniam z napomáhania a pred súd sa postavia v auguste. Všetkých štyroch po nátlaku verejnosti prepustili z policajných radov. Floydova smrť v Spojených štátoch vyvolala masívne protesty proti policajnej brutalite, rasizmu a nerovnosti, ktoré sa rozšírili do celého sveta.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA